x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Companiile româneşti se confruntă cu cea mai mare criză a forţei de muncă din istoria ţării

Companiile româneşti se confruntă cu cea mai mare criză a forţei de muncă din istoria ţării

de Daniela Ivan    |    12 Oct 2018   •   11:51
Companiile româneşti se confruntă cu cea mai mare criză a forţei de muncă din istoria ţării
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

România pierde mai mult de 10 miliarde de euro anual din cauza deficitului de talente (circa 6% din PIB-ul naţional), se arată într-un studiu de specialitate. Mai rău decât noi stă doar Bulgaria, care pierde 13,2% din PIB.

Reprezentanţii companiilor antreprenoriale consideră că nu pot să-şi crească şi dezvolte afacerile din cauză că nu găsesc forţă de muncă bine pregătită. Întrebaţi care este problema principală cu care se confruntă, aceştia au indicat lipsa personalului calificat. “Disponibilitatea personalului calificat depinde de factori precum libera circulaţie a forţei de muncă, inclusiv uşurinţa obţinerii permisului de muncă pentru cetăţenii non-UE, precum şi sisteme de educaţie care asigură absolvenţilor pregătirea corespunzătoare”, a declarat Mihai Aniţa, liderul Echipei Integrate de Servicii pentru Companiile antreprenoriale, PwC România. Aceasta a mai precizat că ar fi necesară modelarea sistemului de educaţie în concordanţă cu nevoile mediului de afaceri.

“Guvernul trebuie să deschidă graniţele pentru lucrătorii extracomunitari, să modifice legislaţia în aşa fel, încât firmele să poată angaja salariaţii din afara ţării la fel ca şi pe cei români, nu ca acum, când e obligatoriu să-i angajăm cu salariul mediu pe economie, discriminând astfel salariaţii români ”  Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR

Totodată, e de dorit o debirocratizare a relaţiei dintre stat şi contribuabil, secondată de investiţii în digitalizarea acestei interacţiuni, mai ales în condiţiile în care antreprenorii locali percep România ca având cel mai înalt grad de birocraţie (80%) dintre toate ţările chestionate. Raportat la PIB-urile naţionale, pierderile economice ca rezultat al deficitului de talente indică cifre îngrijorătoare pentru ţări precum Bulgaria (13,2%), România (6%), Polonia (5,7%), Malta (5,6%) şi Ungaria (5,2%). Aceste procente însumează 46,4 miliarde de euro pierdute numai din această cauză. Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM (CNIPMMR) spune că Guvernul trebuie să acţioneze imediat pentru a contribui la rezolvarea acestei crize. 

×
Subiecte în articol: criza forta de munca