x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De ce refuză Mişu Negriţoiu salarii compensatorii de 150.000 de euro

De ce refuză Mişu Negriţoiu salarii compensatorii de 150.000 de euro

de Adrian Stoica    |    21 Sep 2016   •   10:01
De ce refuză Mişu Negriţoiu salarii compensatorii de 150.000 de euro
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Mişu Negriţoiu va pleca doar cu ceva mărunţiş acasă în cazul în care va fi demis sau va decide să demisoneze de la conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), instituţie care controlează asigurările, fondurile private de pensii şi piaţa de capital. De vină pentru această gaură financiară este un act normativ emis de Guvernul Ponta care stabileşte impozitarea cu 85% a veniturilor compensatorii acordate persoanelor care ocupă funcţii de conducere sau care au fost numiţi membri în cadrul Consiliului ASF.

Preşedintele instituţiei, Mişu Negriţoiu, a trecut în declaraţia de avere un salariu anual de 708.900 de lei în 2015, adică echivalentul a peste 59.000 de lei încasaţi pe lună (13.300 euro). Potrivit unor surse din piaţa asigurărilor, el are dreptul la opt salarii compensatorii la încetarea mandatului, indiferent că ar fi vorba de demisie sau demitere.

La un salariu brut de circa 84.100 de lei, el ar avea de încasat 672.800 lei, dar din care statul i-ar opri un impozit de 571.880 de lei.

Astfel, Negriţoiu ar pleca din fruntea ASF mai bogat cu doar 100.920 de lei. Impozitarea cu 85 % a veniturilor compensatorii acordate şefilor ASF a fost decisă în vara anului 2013 de Guvernul Ponta după ce au fost acordate astfel de salarii compensatorii, de câte 230.000 euro net, pentru foştii membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Dan Constantinescu, Albin Biro şi Daniela Popa.

Mai uşor cu demiterea

Deşi a trecut o săptămână de când transportatorii şi o mare parte din Parlamentarii din Comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au anunţat că vor schimbarea actualei conduceri a ASF, pe fondul scandalului legat de tarifele RCA, deocamdată nu a fost făcut niciun demers oficial pentru aceasta. Potrivit legii de funcţionare a ASF, demiterea conducerii se face la propunerea Comisiilor pentru buget, finanţe şi a Comisiilor economice din Senat şi Camera Deputaţilor, care prezintă un raport ce trebuie validat în plenul reunit al Parlamentului.

Camera schimbă ce a votat Senatul

Modificarea Legii RCA, în varianta adoptată de Senat săptămâna trecută, ar fi trebuit să intre astăzi în plenul Camerei Deputaţilor. Pe ultima sută de metri, ea a fost retrasă după ce s-a constatat că proiectul venit de la Senat a suferit modificări serioase în Comisia de buget-finanţe, ele fiind făcute în favoarea asigurătorilor. „În primul rând a fost eliminată intrarea companiei de stat Exim Asig pe piaţa RCA, termenul de plată a daunelor a fost prelungit, permite ASF să reconsidere după un an de zile posibilitatea încheierii poliţelor RCA pentru o lună, tariful de referinţă ar avea doar o valoare orientativă etc.”, ne-au declarat surse de pe piaţa asigurărilor.

Autoritatea de Supraveghere Financiară s-a aflat încă de la înfiinţarea sa în centrul atenţiei din cauza salariilor exorbitate acordate şi a sistemului de pile şi relaţii care a avut un cuvânt greu de spus în domeniul angajărilor.

×
Subiecte în articol: misu negritoiu