x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Competitie - Batalia cardurilor

Competitie - Batalia cardurilor

de Vali Blanaru    |    18 Noi 2005   •   00:00
Competitie - Batalia cardurilor

Ajunsa la maturitate, piata cardurilor din Romania are de ieri un nou competitor: American Express a lansat doua carduri de credit.

Primele carduri de credit emise sub sigla American Express au fost lansate ieri pe piata de Bancpost. Piata cardurilor emise in Romania a depasit 6,5 milioane din care peste 700.000 sunt de credit.

Dupa dominatia Visa si Mastercard, un nou competitor si-a anuntat ieri intrarea pe piata cardurilor. American Express a lansat primele carduri de credit impreuna cu Bancpost. Deocamdata banca va fi emitent exclusiv al cardurilor American Express. Bancpost emite deja carduri de debit si de credit sub sigla Visa si MasterCard, avand in portofoliu 1,5 milioane de carduri, cifra care reprezinta 22% din piata interna.

PRODUSE. Cardul Green are o limita de creditare de 20.000 de lei, este destinat clasei de mijloc, iar sumele atrase si nerambursate in perioada de gratie poarta o dobanda de 26,9%. Cadrul Gold are o limita de creditare de 54.000 de lei si o dobanda de 24,9% pe an. "Ambele produse dispun de o perioada de gratie de pana la 55 de zile, iar plata minima lunara este de 3% din soldul creditului", a anuntat Georgios Michelis, directorul general al bancii. Pentru cumparaturile prin card nu se percepe comision, indiferent de locatie. La retragerile de numerar, clientul plateste un comision de 2,5% la bancomatele Bancpost si de 3,5% in alte retele. Fondata in 1850, American Express este in prezent lider mondial in domeniul cardurilor de credit, avand un portofoliu de 70 de milioane de carduri.

PIATA. Numarul cardurilor valide emise in lei a ajuns la 6.525.532, potrivit datelor centralizate de BNR. Mastercard a emis 3,4 milioane de carduri din care 500.000 sunt sunt de credit in timp ce Visa a emis 3,1 carduri din care 233.761 de credit. Volumul tranzactiilor raportat de Visa si Mastercard in ultimele 12 luni depaseste 8 miliarde de dolari. Cele mai multe carduri sunt detinute de bucuresteni (23,4% pe cardurile emise in lei si de 41% pe cele in valuta). Piata cardurilor numara 24 de banci emitente: Alpha Bank, ABN Amro Bank, BCR, BRD, Bancpost, Banca Italo-Romena, Banca Romaneasca, Banca Tiriac, Banca Transilvania, Carpatica, Citibank, Daewoo Bank, Emporiki Bank, Eurom Bank, Finansbank, HVB Bank, ING Bank, Piraeus Bank Raiffeisen Bank, Romexterra Bank, Romanian International Bank, SanPaolo Imi Bank, Volksbank si UniCredit. Pana la finele anului, CEC si OTP Bank Romania au anuntat ca vor emite carduri.

×
Subiecte în articol: economic credit carduri bank cardurilor