x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Competitie - Benzinarii vor si ei actiuni la Petrom

Competitie - Benzinarii vor si ei actiuni la Petrom

de Adrian N. Ionescu    |    01 Feb 2006   •   00:00
Competitie - Benzinarii vor si ei actiuni la Petrom

Alianta "Distributia", a unei parti dintre sindicalistii retelei Petrom, va cere Guvernului ca actiunile promise salariatilor Petrom sa le fie vandute direct. Alianta a inceput dialogul cu conducerea Petrom privind restructurarea retelei.

Maine sau joi, conducerea Aliantei sindicale "Distributia" va depune la Guvern si la Ministerul Economiei si Comertului (MEC) un document prin care sustine vanzarea directa catre salariati a actiunilor companiei, potrivit secretarului general al Aliantei, Gheorghe Bucuroiu. Organizatia reuneste aproape 1.200 de salariati din reteaua de distributie a Petrom din Buzau, Hunedoara, Iasi si Prahova, iar justitia a confirmat reprezentativitatea de ramura a formatiunii in noiembrie anul trecut, sustine Bucuroiu. Petrom are circa 50.000 de angajati.

La 5,25 de eurocenti pe actiune, pret platit de OMV la privatizare, pachetul promis de 8% valoreaza 235 de milioane de euro.

CONTRE. "Am aflat ca procesul de vanzare a actiunilor este blocat, pentru ca nu a fost elucidata modalitatea, si de aceea noi cerem deblocarea situatiei prin oferta directa catre toti salariatii", spune liderul Aliantei. Pe de alta parte, Liviu Luca, liderul majoritatii sindicatelor din Petrom, a minimalizat importanta asa-numitei disidente.

"Noi (asociatia salariatilor PAS - n.r.) avem 50.000 de imputerniciri prin notariat si dumneavoastra de cine ma intrebati?!", a spus Luca, inainte de a ne face recomandarea favorita pe acest subiect, de a ne adresa Credit Suisse First Boston, banca desemnata sa negocieze cu MEC preluarea pachetului rezervat salariatilor. "Liviu Luca rotunjeste cifrele", crede Bucuroiu, care este ploiestean ca si Luca.

Este a doua manifestare de nemultumire fata de demersurile Federatiei sindicale conduse de Liviu Luca, dupa ce, in octombrie anul trecut, presedintele Ligii Pensionarilor Petrolisti, Nicolae Ilinca, s-a plans ca Federatia a refuzat sa le mai reprezinte interesele, "pe motiv ca asa e legea facuta, doar pentru salariati".

Oficialii MEC nu au dorit sa comenteze privind aparitia unui nou jucator intr-o competitie ale carei reguli inca n-au fost decise definitiv.

AFIRMARE. Organizatia se afla in plin proces de reafirmare, mai ales ca replica la planurile Petrom de restructurare a retelei de distributie. "Vinerea trecuta am discutat cu directorul general Gheorghe Constantinescu si vom mai discuta privind modul de transfer a benzinariilor catre noii administratori. Am aflat ca acestia pot umbla la salarii dupa sase luni de la preluare, iar noi sustinem ca trebuie respectat contractul colectiv de munca", a spus liderul Aliantei "Distributia".

REPLICA
"Noi avem 50.000 de imputerniciri prin notariat si dumneavoastra de cine ma intrebati?! Nu sunt la curent cu evolutia procesului" - Liviu Luca, lider FSLI Petrom
×
Subiecte în articol: economic petrom