x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Competitivitatea energetică, după cum bate vântul

Competitivitatea energetică, după cum bate vântul

12 Aug 2010   •   00:00

Ministerul Economiei reafirmă că Electra şi Hidroenergetica, companiile care vor fi realizate prin comasarea sectorului de producţie, vor fi competitive regional, deşi strategia de reindustrializare a ţării afirmă că acestea nu sunt, iar reforma nu este finală.

"Înfiinţarea celor două companii integrate a fost soluţia studiilor şi analizelor efectuate de specialişti, dar şi concluzia dezbaterilor publice desfăşurate aproape un an şi susţine asigurarea în condiţii de sustenabiliate, siguranţă, competitivitate şi suportabilitate a preţului şi a accesului la reţea pentru toţi consumatorii de energie din România. Cele două societăţi vor încuraja dezvoltarea concurenţei reale pe piaţa energiei din România şi vor permite dezvoltarea cu succes a proiectelor regionale şi internaţionale în beneficiul pieţei din România", se arată într-un punct de vedere al ministerului.

Adriean Videanu, ministrul Economiei, a declarat în nenumărate rânduri, cu ocazia dezbaterilor publice privind înfiinţarea celor două companii, că acestea vor fi "lideri regionali". Inclusiv în documentele privind reorganizarea, semnate de ministrul Adriean Videanu, se arată că se doreşte "crearea unui număr limitat de societăţi puternice, viabile, capabile să concureze cu companii similare din UE şi care să susţină investiţii în tehnologii noi, curate, devenind astfel lideri pe piaţa sud-est europeană".

Numai că documentul "Reindustrializarea României: politici şi strategii", postat şi el pe site-ul ministerului, precizează că cele două companii energetice nu au avantaje competitive regionale. "Reforma 2010 trebuie continuată - stadiul actual, cu două companii energetice naţionale, nu poate fi considerat final din cauza lipsei de avantaje competitive ale celor două companii pe plan regional şi european - cu scopul de a crea una sau mai multe companii capabile să concureze cu succes pe pieţele regionale, pe cea europeană şi chiar globală", se arată în document.

Electra va conţine Nuclearelectrica, SNLO, complexurile energe-tice Turceni, Rovinari şi Craiova şi filialele hidro de la Vâlcea, Sibiu şi Târgu-Jiu şi Hidroserv Vâlcea. Hidroenergetica va avea în componenţă restul Hidroelectrica, Hidroser-vurile, ELCEN Bucureşti, Electrocentrale Deva, termocentrala Paroşeni şi părţile viabile ale CNH.

×
Subiecte în articol: energie