x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CONCEDIERI/Sfârşitul anului aduce pierderea slujbelor

CONCEDIERI/Sfârşitul anului aduce pierderea slujbelor

de Elena Stan    |    20 Dec 2008   •   00:00
CONCEDIERI/Sfârşitul anului aduce pierderea slujbelor

Numărul agenţilor economici care anunţă disponibilizări colective creşte de la o zi la alta. Criza economică mondială îşi face simţită prezenţa la noi în construcţiile industriale, fabricarea de componente auto şi în sectorul confecţiilor.



1.900 de salariaţi din Prahova vor intra în şomaj în primele trei luni ale anului viitor, 1.800 de angajaţi ai Alro Slatina vor rămâne acasă de la sfârşitul anului, iar alte 700 de persoane din Constanţa vor fi disponibilizate.

PRAHOVA
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Prahova a primit cereri de la 21 de agenţi economici în vederea unor disponibilizări colective. Numărul persoanelor disponibilizate în primele trei luni ale anului viitor totalizează 1.875 de salariaţi. Luna viitoare, Yazaki Ploieşti va disponibiliza încă 300 de angajaţi, pe lângă cei 120 anunţaţi deja, iar în martie, producător de rulmenţi Timken România dă afară 200 de salariaţi din cei 1.073. De asemenea,
firma de componente auto Delfingen Ro-Valahia SRL va disponibiliza 193 de angajaţi din totalul de 280. Până acum, cei mai mulţi şomeri din Prahova, respectiv 744, provin de la Uzina Mecanica Plopeni, urmând societăţile de confecţii, cu 250 de disponibilizaţi, şi de industria materialelor de construcţii, cu 200 de angajaţi.

CONSTANŢA
Aproape 700 de constănţeni care vor fi trimişi în şomaj tehnic la începutul lunii ianuarie în urma anunţurilor făcute de firme subcontractoare sunt din şantierele navale sau de pe platforma nucleară de la Cernavodă, dar şi de la marile companii. "Vorbim de acele societăţi comerciale care, acum, în această perioadă, anunţă concendieri colective, altele decât cele pe care le ştim în fiecare an precum cele din domeniul turismului, servicii de alimentaţie publică sau agricultură", a spus Dragoş Poteleanu, şeful AJOFM Constanţa. Enel Electrica va disponibiliza 175 de persoane, iar Petromidia trimite în şomaj tehnic 47 de persoane în decembrie şi alte 220 în ianuarie 2009. Dragoş Poteleanu a spus că deocamdată judeţul Constanţa nu a fost afectat de criză. "Nu avem un număr foarte mare de şomeri comparativ cu alte judeţe. În 2009, probabil vor apărea nişte cutremure, dar nu de amploarea celor din zonele afectate", a completat Poteleanu.

OLT
Reducerea preţului aluminiului cu 50%, înregistrată în ultima perioadă, determină conducerea societăţii Alro Slatina să reducă personalul cu 1.200 de salariaţi, din 3.500,  şi producţia. "În momentul de faţă, preţul aluminiului a ajuns la un nivel care ne obligă să luăm în calcul noi reduceri ale producţiei în România, pentru a rămâne competitivi şi pentru a ne păstra nivelul de lichidităţi băneşti ale grupului şi ale unităţilor locale. Decizia finală va fi luată la începutul săptămânii viitoare în şedinţa Consiliului de Administraţie. Reducerea producţiei, luată în discuţie, ar putea fi de până la 50%. De asemenea, anul viitor, numărul angajaţilor s-ar putea diminua cu 1.200. Alro va căuta şi modalităţi de reducere a costurilor cu materiile prime, precum alumină, cocs, smoală şi alte materiale şi servicii", a declarat Christian Wuest, preşedintele Alro. Salariaţii sunt nemulţumiţi de decizia luată, deoarece societatea merge bine, înregistrând profit. Circa 400 de salariaţi nemulţumiţi de anunţul conducerii au declanşat ieri un protest spontan la poarta societăţii.

Din cauza reducerii producţiei de la Alro Slatina şi-ar putea pierde locurile de muncă alte 20.000 de persoane. "În judeţul Olt, toată activitatea economică se învârte în jurul Alro Slatina. Peste 3.000 de angajaţi din Timiş vor rămâne fără un loc de muncă în primul trimestru al anului 2009, conform datelor furnizate de AJOFM Timiş. Cele mai multe disponibilizări le va face societatea Automotive din Deta, care va trimite în şomaj 466 de persoane în luna decembrie şi alte 231 în luna februarie a anului viitor.

AMERICANII SUNT NEHOTĂRÂŢI
Constructorul american Bechtel, care realizează Autostrada Transilvania, a anunţat săptămâna  trecută că va disponibiliza maximum 2.300 de angajaţi dacă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADN) nu le va plăti lucrările realizate. "Am anunţat că vom trece la disponibilizarea unui număr maxim de 2.300 de angajaţi, deoarece nu ne-am primit banii de la Compania de drumuri. Compania ne datorează 27 de milioane de euro, însă acum aşteptăm ca noua guvernare să ne plătească. În prezent, cererea de la Ministerul Transporturilor a fost transmisă la Ministerul de Finanţe care, din păcate, spune că nu are bani la buget. În cel mai rău caz, vom disponibiliza circa 1.500 de oameni, însă nu am finalizat discuţiile cu sindicatele. Aşteptăm propuneri din partea lor pentru atenuarea impactului cauzat de posibila concedierere colectivă", ne-a explicat Bogdan Sgârcitu, directorul de comunicare al companiei Bechtel.

×
Subiecte în articol: economic anului angajati