x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Concediu la malul mării

Concediu la malul mării

de Elena Stan    |    10 Iul 2008   •   00:00
Concediu la malul mării

VACANŢĂ  ●  Românii iau cu asalt staţiunile de pe Litoral
Deoarece litoralul autohton a devenit neîncăpător, românii iau cu asalt plajele din Turcia şi din Bulgaria. Operatorii bulgari s-au adaptat cel mai bine pretenţiilor conaţionalilor noştri, pe care îi aşteaptă cu manele şi personal vorbitor de limba română. 



VACANŢĂ  ●  Românii iau cu asalt staţiunile de pe Litoral
Deoarece litoralul autohton a devenit neîncăpător, românii iau cu asalt plajele din Turcia şi din Bulgaria. Operatorii bulgari s-au adaptat cel mai bine pretenţiilor conaţionalilor noştri, pe care îi aşteaptă cu manele şi personal vorbitor de limba română.  

Litoralul românesc rămîne în preferinţele turiştilor români. "În mare parte, tarifele pe litoral rămîn identice cu cele din 2007, preţurile per sejur diferenţiindu-se doar în funcţie de sezonalitate. Hotelierii au stabilit preţurile în lei încă din septembrie 2007, la raportul de 3,25 lei per euro, neoperînd nici o modificare. Estimăm o creştere totală de 20% faţă de sezonul trecut, ca număr de turişti, ajungînd la 1,4 milioane de turişti români şi peste 100.000 de străini. Staţiunea numărul 1 în vînzări rămîne Mamaia, dar se înregistrează creşteri importante ale gradului de ocupare şi pentru staţiunile din sudul litoralului", ne-a explicat Traian Bădulescu, purtătorul de cuvînt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor din Turism.

CERERE.
În perioada concediilor, cererea creşte pentru toate destinaţiile de vară. "Prin Balkan Travel vor ajunge în Bulgaria anul acesta 15.000 de turişti, cu 30% mai mult faţă de anul trecut. Cererea mare de datorează tarifelor mici, raportului bun calitate-preţ-servicii. De asemenea, sînt foarte mulţi studenţi români care fac practică la hotelurile sau restaurantele din Bulgaria, ceea ce prezintă un avantaj pentru hotelieri, deoarece turiştii români sînt întîmpinaţi de oameni vorbitori de limba română. Mai mult, hotelierii şi proprietarii restaurantelor din partea de nord a staţiunilor din Bulgaria pun şi ascultă manele la maxim, pentru a atrage cît mai mulţi români", ne-a explicat Corina Hinkov, directorul agenţiei de turism Balkan Travel. Dacă cererea pentru vecinii bulgari este în creştere cu 30%, pentru vecinii turci, situaţia este mult mai roz. "Tez Tour va duce anul acesta în Turcia peste 50.000 de români, adică de cinci ori mai mult decît anul trecut. În oferta agenţiilor intră anual hoteluri noi. Anul acesta avem 30% mai multe hoteluri decît anul trecut. Aici, turistul are siguranţa calităţii serviciilor, zborurile din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara sînt directe, iar cazarea se face la hoteluri de 5 stele. Aici există o concurenţă acerbă între hotelieri, existînd 20 de derivate din serviile all inclusiv", ne-a explicat Georgiana Ciuchete, director de vînzări al Tez Tour, tour operator intrat pe piaţa românească anul trecut.

Preţuri accesibile de sezon

Tarifele diferă în funcţie de sezon şi de servicii. Pentru Bulgaria, tarifele sînt mai mici deoarece transportul nu este inclus în preţ. "În vîrf de sezon, o familie cu un copil plăteşte între 600 şi 850 de euro. Preţul include o săptămînă cazare la hotel de 3 sau 4 stele în regim all inclusiv. Transportul nu este inclus în preţ, deoarece se ajunge foarte uşor cu maşina personală, fiind 250 de kilometri prin Călăraşi sau 300 prin Vama Veche", a spus Corina Hinkov. Pentru o săptămînă în Turcia, aceeaşi familie va plăti în jur de 2.000 de euro, însă transportul se face cu avionul, iar cazarea se face la hoteluri de 5 stele în sisteme derivate de all inclusiv. Mai mult, preţurile pentru o zi de cazare diferă de la 21 de euro pe zi de persoană la all inclusiv la 99 de euro de persoană pe zi cu servicii new wave all inclusiv. În vîrf de sezon, un sejur printr-o agenţie de turism costă 446 de euro de persoană, 7 nopţi all inclusiv, 4 stele la Nisipurile de Aur (Bulgaria) şi numai 423 de euro la un cunoscut hotel din Mamaia, cu aceleaşi standarde şi servicii (4 stele all inclusiv). De asemenea, un loc în cameră dublă cu jacuzzi, cu mic dejun inclus costă 455 de euro per sejur de 7 nopţi pentru un hotel de 5 stele din Mamaia şi 499 de euro cu demipensiune la un hotel de 5 stele din Nisipurile de Aur. Pe de altă parte, un hotel de 5 stele all inclusiv din Saturn are, prin agenţiile de turism, un tarif de 480 de euro de persoană per sejur în vîrf de sezon. După 20 august şi pînă la finele lunii septembrie, preţurile scad cu 20%-40%.

×
Subiecte în articol: economic anul stele inclusiv