x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Conditii dure pentru debransare

Conditii dure pentru debransare

05 Mai 2004   •   00:00

Debransarea de la incalzirea centrala a celor care locuiesc la bloc ar putea fi permisa numai pe blocuri intregi si nu pe apartamente, ca pana acum.

DANA PICIU, GABRIELA ANTONIU

Patru deputati PSD, printre care Viorel Hrebenciuc si Dan Ioan Popescu, au depus la Camera un proiect de lege prin care propun inasprirea conditiilor pentru cei care vor sa se debranseze si sa-si monteze centrala de apartament. Aceste conditii ar putea fi valabile din toamna, daca proiectul legii energiei termice va fi adoptat de Parlament in procedura de urgenta, asa cum s-a stabilit de catre conducerea Camerei. La capitolul "Protectia consumatorului" al proiectului de lege este prevazut ca intr-un condomeniu (bloc) functioneaza un singur sistem de incalzire, adica ori cel cu centrale individuale, ori cel cu centrale comune. "Schimbarea sistemului de incalzire se hotaraste cu unanimitate a voturilor proprietarilor dintr-un bloc si este avizata de autoritatile administratiei publice." Prevederile proiectului de lege nu se vor aplica retroactiv.

PEDEPSE. Se considera contraventii refuzul utilizatorului de a permite personalului imputernicit al operatorului accesul la instalatiile proprii in scopul efectuarii controlului, a bransarii sau debransarii. Aceste contraventii se sanctioneaza cu amenda de la 1 la 3 milioane de lei. Consumul de energie termica fara contract, fara neachitarea contravalorii acesteia constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. Declararea unor date eronate la incheierea sau modificarea contractelor de furnizare a energiei termice se pedepseste cu inchisoarea, de la 6 luni la 6 ani.

Sistem centralizat eficient

Ioan Radu, presedintele ANRSC, este de parere ca masurile de stopare a pierderilor din sistem si finalizarea contorizarii sunt mai importante decat proiectul PSD. "Astfel de masuri pot fi luate doar in conditiile in care sistemul centralizat este eficient. Trebuie sa se recastige increderea consumatorilor. Cheia succesului este finalizarea contorizarii si eliminarea pierderilor", a spus presedintele autoritatii. (Monica Andrei)

Doar o sursa de incalzire

In opinia lui Virgil Ramba, directorul RADET, un imobil nu trebuie sa aiba doua surse de incalzire. "Nicaieri in lume nu exista asa ceva. Intr-un bloc nu pot fi unii locatari conectati la sistemul centralizat de termoficare si altii cu centrale. Apar probleme in functionare. Am primit multe reclamatii de la cetatenii care n-au centrale. Ei au scos din buzunar mai multi bani din cauza celor care au centrale de apartament", a spus Ramba.

Care sunt reglementarile in vigoare

In prezent, organizarea si functionarea serviciilor publice de alimentare cu energie termica produsa centralizat sunt reglementate prin Ordonant a 73/2002, care prevede ca:

  • Debransarile individuale ale unor apartamente situate in imobile tip bloc, alimentate cu energie termica prin reteaua urbana de distributie se pot realiza in urmatoarele conditii: a) numai cu acceptul scris al asociatiei de proprietari, sub semnatura reprezentantilor legali, dar nu in timpul sezonului de incalzire; b) dupa obtinerea in prealabil a altor avize prevazute de legislatia in vigoare.

  • Daca debransarea se face cu intentia inlocuirii sistemului de incalzire centralizat cu un sistem de incalzire individual pe baza de gaze naturale sau gaze lichefiate trebuie indeplinite urmatoarele conditii: a) evacuarea gazelor arse sa se faca printr-un cos care va depasi nivelul imobilului; b) proprietarul apartamentului este obligat sa aiba un contract de service permanent pe toata durata functionarii instalatiei cu o firma autorizata care sa asigure buna functionare a instalatiei; c) proprietarul, impreuna cu firma de service raspund solidar civil si/sau penal, dupa caz, pentru eventualele pagube sau pierderi de vieti omenesti in caz de explozie provocata de proasta functionare a instalatiei.
  • ×
    Subiecte în articol: economic incalzire