x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Conducta de gaze BRUA va avea un an întârziere

Conducta de gaze BRUA va avea un an întârziere

16 Aug 2019   •   15:05
Conducta de gaze BRUA va avea un an întârziere
Sursa foto: Huyangshu/Getty Images/iStockphoto

Conducta de gaze BRUA, care va trece prin Bulgaria-România-Ungaria-Austria, nu va fi gata la sfârșitul acestui an, aşa cum se prevăzuse inițial, aceasta urmând să fie gata abia în decembrie 2020, potrivit raportului financiar pe primul trimestru al companiei Transgaz. Întârzierile au fost cauzate de problemele apărute în derularea procedurilor de licitaţie, modificările legislative, identificarea unor situri arheologice, condiţii meteorologice nefavorabile pe perioade lungi de timp, prelungirea negocierilor cu unii proprietari de terenuri şi mai multe schimbări apărute pe timpul executării lucrărilor.

Faza I a proiectului BRUA presupune o investiţie de circa 560 milioane de euro pentru lucrări desfășurate pe teritoriul a 11 judeţe din ţară. Noul gazoduct va avea o lungime totală de 550 km şi o capacitate maximă de 1,5 miliarde de mc/anual spre Bulgaria şi 4,4 miliarde de mc/anual spre Ungaria. Până acum au fost finalizaţi 215 km de conductă şi trei staţii de comprimare: STG Jupa - terminată, se află în probe tehnologice, punerea în funcţiune va avea loc la 1 octombrie 2019; Podişor - finalizată în proporţie de circa 90%, punerea în funcţiune va avea loc la 1 noiembrie 2019; Bibeşti - finalizată 80%, punerea în funcţiune este estimată pentru data de 17 aprilie 2020, potrivit datelor ministerului Ministerul Economiei.

Proiectul BRUA constă în construirea unei conducte noi de transport gaze care va conecta Nodul Tehnologic Podişor cu Staţia de Măsurare Gaze Horia pe direcţia Podişor-Corbu-Hurezani-Haţeg-Recaş-Horia. Acest nou coridor vizează diversificarea rutelor de transport gaze naturale din regiunea Mării Caspice înspre Europa Centrală, valorificarea unor noi surse de gaze naturale în perimetrele offshore din Marea Neagră și valorificarea volumelor de gaze naturale pe piaţa românească şi europeană şi posibilitatea curgerii fizice bidirecţionale permanente pe interconectările cu Bulgaria şi Ungaria.

UE a acordat un grant de 179 de milioane de euro pentru realizarea conductei.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: brua întârziere