x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Consiliul Concurentei incepe militaria

Consiliul Concurentei incepe militaria

22 Iul 2004   •   00:00

Consiliul Concurentei va solicita Curtii de Apel recuperarea sumelor aferente ajutoarelor de stat interzise sau acordate ilegal, potrivit unui nou proiect de ordonanta de urgenta care va fi aprobat saptamana viitoare.

CATALIN BUDESCU

Conform legislatiei actuale, reglementata prin articolul 18 din Legea 143/1999, in cazul ajutoarelor ilegale sau interzise, Consiliul Concurentei are posibilitatea sa ceara instantei recuperarea sumei virate catre beneficiar si sistarea platilor aferente ajutorului de stat.

IMPERATIV. Modificarea aduce un plus de responsabilitate Consiliului Concurentei, care va apela in mod obligatoriu la justitie pentru returnarea sumelor atribuite fara a fi respectate reglementarile concurentiale. De asemenea, Consiliul Concurentei va cere Curtii de Apel sa dispuna recuperarea sau rambursarea ajutorului de stat, prevazute de un act administrativ si in cazul in care nu au fost respectate conditiile sau obligatiile din decizia de autorizare a acestui ajutor. Proiectul elimina si caracterul optional al penalitatilor si propune obligativitatea pentru Consiliul Concurentei de a sesiza Curtea de Apel, in vederea calcularii dobanzii la o rata stabilita de institutia de reglementare din domeniul concurentei.

NOTIFICARI. Ajutoarele de stat, avand caracter social, precum si ajutoarele pentru inlaturarea efectelor cauzate de dezastre naturale sau de evenimente exceptionale vor trebui si ele sa fie notificate de Consiliul Concurentei. Totodata, in privinta dobanzii care va fi impusa in cazul unui ajutor interzis, aceasta va fi calculata de la data la care ajutorul a fost la dispozitia beneficiarului si pana la recuperarea sa. Acelasi tip de dobanda va fi si in situatia unui ajutor ilegal, neautorizat ulterior de catre Consiliul Concurentei, perioada de calcul folosita fiind de acelasi fel.

URMARIRE

"Noua reglementare urmeaza sa fie adoptata cel tarziu in cursul saptamanii viitoare. Avem o monitorizare a tuturor ajutoarelor de stat acordate pana acum. E posibil sa cerem in viitor anularea unor ajutoare de stat acordate ilegal sau interzise si sa cerem in instanta returnarea acestora de la aceia care au beneficiat de ele. Aceasta va transforma prevederile de recuperare a ajutoarelor de stat din permisive, care permiteau Consiliului Concurentei sa se adreseze instantei judecatoresti in decizie imperativa, obligatorie pentru Consiliul Concurentei", ne-a declarat Mihai Berinde.

PREVEDERI LEGALE

In Legea nr.143/1999, la capitolul Recuperarea ajutorului de stat interzis, articolul 18 prevede: (1) Cand un ajutor de stat, pentru care Consiliul Concurentei a emis o decizie de interzicere, a fost totusi acordat, Consiliul Concurentei va cere Curtii de Apel, in a carei circumscriptie teritoriala se afla sediul principal al furnizorului sau al beneficiarului de ajutor, anularea actului administrativ prin care s-a acordat acesta si, pe cale de consecinta, sa dispuna recuperarea ajutorului de catre furnizor sau rambursarea acestuia de catre beneficiar. (2) Consiliul Concurentei poate cere Curtii de Apel sa dispuna recuperarea sau rambursarea ajutorului de stat si in cazul in care nu au fost respectate conditiile sau obligatiile prevazute in decizia de autorizare.

×