x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Consortiu pentru Iukos

Consortiu pentru Iukos

29 Oct 2004   •   00:00

Principalul activ petrol al companiei IUKOS, Iuganskneftegaz, ar putea fi vandut la sfarsitul lui noiembrie 2004 consortiului format de Gazprom si Rosneft, la care ar putea adera concernul energetic german E.ON, sunt de parere analistii agentiei de evaluare Fitch Ratings, citati de Agentia Rusia la zi.

STARE DE FAPT. Hodorkovski zace in puscarie, autoritatile ii vand imperiul pe bucati
Expertii occidentali amintesc, in context, ca Ministerul rus al Justitiei a declarat ca activele pot fi vandute contra sumei de 10,4 miliarde de dolari.

AVANTAJ GAZPROM. In opinia specialistilor de la Fitch, o asemenea schema ar putea conduce la ridicarea ratingului pentru monopolul rus al gazelor naturale, care acum se afla la nivelul BB, cu prognoza stabila. Numai Iugansneftegaz, spun expertii, va asigura pana la 10% din productia rusa de petrol, iar capacitatea Gazprom-ului de a obtine controlul asupra acestui activ va exercita o influenta considerabila asupra portofoliului intreprinderilor extractoare si va extinde structura afacerilor lui. In ceea ce priveste E.ON, spun expertii Fitch, consolidarea pozitiei grupului german in Rusia ar fi un demers intelept, avand in vedere interesul companiei pentru proiectele energetice desfasurate de Gazprom in Rusia. Achizitionarea unei cote parti din Iugansk ar reprezenta un avantaj pentru planurile de perspectica ale E.ON, deoarece compania a anuntat in iulie 2004 ca este de acord ca finanteze proiectele strategice ale Gazprom prin schimb de active.

×
Subiecte în articol: economic