x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Consorţiul Nabucco a amânat pentru 2012 lansarea construcţiei gazoductului

Consorţiul Nabucco a amânat pentru 2012 lansarea construcţiei gazoductului

06 Sep 2010   •   00:00

Consorţiul Nabucco a amânat începerea construcţiei gazoductului pentru 2012, în loc de 2011, chiar dacă Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii au anunţat că ar putea finanţa proiectul cu patru miliarde de euro.



"Construcţia va începe în 2012", a declarat luni, la Bruxelles, directorul general al Nabucco Gas Pipeline International, Reinhard Mitschek, citat de Bloomberg. El a precizat că gazoductul va deveni operaţional în 2015. Consorţiul a anunţat anterior că lucrările de construcţie vor fi lansate la sfârşitul anului 2011, iar livrările vor începe la sfârşitul lui 2014 sau în prima parte a anului 2015. "Trebuie mai întâi să sincronizăm proiectul cu sursele de aprovizionare cu gaze. O dată ce vom asigura furnizorii, procesul de licitaţie pentru transportul gazelor va începe până la sfârşitul acestui an sau primul trimestru din 2011", a spus Mitschek.

El a adăugat că finanţarea va fi complet finalizată în a doua jumătate a anului 2011. "Când sunt implicate atât de multe părţi, vorbim despre cel puţin opt ţări, 13 companii mari, un anumit număr de bănci, aducerea lor la un numitor comun nu poate avea loc într-un termen precis", a declarat Thomas Barrett, director la BEI. BEI ar putea participa la finanţarea Nabucco cu două miliarde de euro, BERD cu până la 1,2 miliarde de euro (din care jumătate contribuţia băncii, iar cealaltă jumătate sindicalizată, de la bănci comerciale), iar IFC, cu până la 800 de milioane de euro (din care jumătate ar urma, de asemenea, să fie sindicalizată). Gazoductul Nabucco, investiţie evaluată la 7,9 miliarde de euro, va alimenta pieţele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu.

Proiectul este derulat de un consorţiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (România).

×
Subiecte în articol: economic