x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Constanţa: Proteste pe muzică folk împotriva gazelor de şist

Constanţa: Proteste pe muzică folk împotriva gazelor de şist

de Paula Anastasia Tudor    |    26 Apr 2012   •   17:31
Constanţa: Proteste pe muzică folk împotriva gazelor de şist

250 de oameni, in majoritatea lor tineri, adolescenti si copii, s-au adunat ieri, incepand cu ora 17:00, in Parcul Primariei din Constanta. Participantii la protest au semnat petitia pentru sustinerea initiativei legislative de interzicere a fractionarii hidraulice in exploatarea gazelor de sist.

Pancartele asezate pe treptele Statuii Libertatii, locul unde s-au adunat protestatarii, au fost flancate de sticlele cu apa aduse de oameni. Ele ar reprezenta ultimele rezerve de apa potabila in cazul in care se va incepe exloatarea prin fracturare hidraulica.

Protestul, organizat de coalitia Dobrogea Verde, formata prin reunirea a sase ONG-uri constantene, a avut o desfasurare diferita fata de actiunea din Barlad. Constantenii s-au suit pe o scena unde au cantat muzica folk. Tinerii au incercat sa trezeasca astfel constiinta publica fredonand cunoscutele refrene 'Viata noastra unde e? Viata noastra ce-ati facut cu ea?“, 'Ploaia care va veni, le va potopi pe toate“, 'Strigat de copil“ sau 'Unde-s pistoalele, unde-s pumnalele“.

'Mesajul manifestarii noastre este unul pentru cetateni, carora le cerem sa se gandeasca foarte bine daca vor apa sau gaze“, ne-a declarat Valentin Coman, reprezentantul Grupului pentru Jurnalism Cultura si Comunicare, unul dintre ONG-urile care au organizat actiunea.

De altfel, toti cei care au urcat pe scena spun ca sunt impotriva contaminarii apei. George de la formatia Poze cu sunet a rememorat o parabola pe care o stie de la bunicul sau: 'Unui baietel ii placea sa tot bata cuie in usa. Cum tatal sau il certa de fiecare data, intr-o zi copilul s-a decis sa scoata toate cuiele. S-a dus la tatal sau mandru ca a reparat usa, iar parintele i-a spus retoric: «Bun, dar gaurile?». Asta incercam noi sa facem aici, acum, cat nu este prea tarziu, iar apa nu va fi poluata“.

×