x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Constanta - Trieste / Conducta salvatoare

Constanta - Trieste / Conducta salvatoare

de Adrian N. Ionescu    |    01 Feb 2007   •   00:00
Constanta  -  Trieste / Conducta salvatoare

Noi sanse pentru conducta Constanta - Trieste. Dupa ce rusii si bielorusii au oprit robinetul cu titei pentru Europa, oficialii europeni au redevenit interesati de realizarea oleoductului Constanta - Trieste, dar si oficialii din Azerbaidjan si Kazahstan, tari mari producatoare de titei.

Saptamana trecuta, Matthias Kollatz-Aunem, vicepresedintele Bancii Europene de Investitii (BEI), "a exprimat disponibilitatea BEI de a se implica in realizarea oleoductului Constanta - Trieste (Pan European Oil Pipeline sau PEOP)", potrivit secretarului de stat din Ministerul Economiei, Eugen Tapu-Nazare. "In februarie vom aborda tema si cu comisarul UE pentru energie, Andris Piebalgs, care va veni la Bucuresti si care deja s-a aratat favorabil proiectului", a mai declarat oficialul roman, care a amintit si de interesul premierului italian Romano Prodi, afirmat acum doua saptamani, la Bucuresti.

SOCUL. Dupa noua ani in care sansele de realizare a proiectului au fost confuze, abia acum ar putea incepe marile negocieri. Pana in prezent specialistii au dat vina mereu pe marile jocuri ale politicii internationale. Recentul incident ruso-bielorus pare sa fi ingrijorat suficient de mult autoritatile europene ca sa grabeasca demararea proiectului.

"Fara indoiala, interesul a crescut. Pur si simplu nu se mai poate conta pe resursele Rusiei. Din nefericire, socul suportat de Europa Centrala atunci cand Belarus a oprit livrarile nu va ramane un incident izolat", crede Brian Minty, liderul echipei de consultanti care a elaborat studiul de fezabilitate al PEOP.

INTERESUL CASPIC. Proiectul a primit… combustibil "proaspat" saptamana trecuta, cand ambasadorul Republicii Azerbaidjan la Bucuresti a spus ministrului roman al Economiei ca Romania ar putea fi punctul de tranzit catre Europa pentru resursele din Azerbaidjan. Eugen Tapu-Nazare afirma ca un interes similar se manifesta si in Kazahstan, unde Petrom detine perimetre de explorare si productie, si de unde ar putea veni un nou actionar al Grupului Rompetrol, cu ocazia majorarii de capital al acestuia. "Kazahstan are nevoie sa exporte cantitati imense de petrol si sa stabileasca legaturi mai stranse cu Europa. Ruta catre Italia prin Constanta poate fi o alegere atractiva", spune Minty. Conducta va trece prin Serbia, Croatia si Slovenia, iar la Trieste se va conecta la oleoductul ce aprovizioneaza Austria si sudul Germaniei. PEOP va costa intre 2,2 miliarde de dolari si 4,6 miliarde de dolari, in functie de diferitele variante de capacitate de transport, de pana la 90 de milioane de tone pe an. Sutele de milioane de dolari aferente lucrarilor din Romania ar crea multe locuri de munca si ar plusa cresterea economica.

×
Subiecte în articol: economic constanta trieste