x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Constructorii cer păstrarea OUG 114/2018

Constructorii cer păstrarea OUG 114/2018

de Diana Scarlat    |    05 Iun 2019   •   10:14
Constructorii cer păstrarea OUG 114/2018
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Contestată de aproape tot sectorul economic, încă din prima zi, Ordonanţa 114/2018 urmează să fie abrogată, în urma deciziei de ultimă oră a Guvernului. Firmele de construcţii se opun însă abrogării, susţinând că vor da faliment, dacă acest lucru se va întâmpla. Constructorii cer acum Guvernului să modifice ordonanţa, nu să o elimine, astfel încât să-şi poată păstra beneficiile aduse de ea.

Constructorii spun că ar fi o tragedie abrogarea OUG 114. “Pentru noi a fost o măsură bună. Implicaţiile abrogării sunt mult mai grave decât dacă nu s-ar fi dat deloc această ordonanţă. Au crescut salariul minim la 3.000 de lei brut, iar dacă o firmă oferă acum această sumă, pierde licitaţii, pentru că vin alte firme care dau salarii mai mici”, explică reprezentanţii Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC). Aceştia susţin că, de fapt, firmele care participă la licitaţii publice şi declară salarii mai mici de 3.000 de lei brut, dau diferenţa nefiscalizată, iar cerinţa creşterii salariului minim a venit de la constructori, tocmai pentru a elimina evaziunea fiscală. Mai mult, constructorii spun că nu le mai permite Codul Muncii să revină la salarii mai mici pentru angajaţi, după ce le-au majorat.

 

Salarii mărite, facilităţi pierdute

O altă mare nemulţumire a constructorilor este legată de pierderea facilităţilor care li se acordau prin OUG 114, iar patronatele spun că abrogarea acesteia i-ar falimenta. „Impozitele şi taxele sunt deja mai mari în construcţii. Riscurile pe care guvernanţii nu le văd sunt că prin eliminarea facilităţilor fiscale se ridică, practic, toate costurile construcţiilor la un nivel pe care cele mai multe firme de construcţii nu le pot suporta, în noile condiţii. Dacă ar creşte costurile pe manoperă cu 30%, diferenţa va fi suportată de constructor”, mai spun reprezentanţii patronatelor.  

Retragerea ordonanţei înseamnă că salariul minim rămâne la 3.000 de lei brut, dar facilităţile sunt eliminate. Facilităţile obţinute prin OUG 114 ne-au adus foarte multe beneficii pe care nu vrem să le pierdem.

 

Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC)

 

 

×