x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Construit pe datorie, imperiul din retail al lui Dinu Patriciu începe să se destrame. Miliardarul negociază vânzarea către grupul 7 Eleven

Construit pe datorie, imperiul din retail al lui Dinu Patriciu începe să se destrame. Miliardarul negociază vânzarea către grupul 7 Eleven

de Daniel Ionaşcu    |    19 Ian 2012   •   12:50
Construit pe datorie, imperiul din retail al lui Dinu Patriciu începe să se destrame. Miliardarul negociază vânzarea către grupul 7 Eleven

In 2009, imediat dupa vanzarea pachetului final de 25% din Rompetrol, miliardarul Dinu Patriciu anunta cu emfaza ca este momentul cel mai potrivit pentru a investi in retail, chiar daca, din cauza crizei, consumul scadea.

La trei ani de la acel moment, cel mai bogat roman negociaza vanzarea sau asocierea lantului de magazine Mic.ro catre grupul 7 Eleven, cel mai mare lant de magazine de proximitate din lume, cu peste 43.500 de unitati aflate in 16 tari din lume.

"Negocierile cu 7 Eleven au inceput in toamna anului trecut si au ca termen de finalizare luna martie 2012. Se discuta despre o infuzie de capital in reteaua Mic.ro de 60 de milioane de euro", au declarat surse din retail, citate de Mediafax.

Compania este, totodata, unul dintre cei mai importanti retaileri independenti de benzina din SUA. Infiintata in 1927 in Texas, 7-Eleven este controlata integral, incepand din 2005, de compania Seven-Eleven Japan, inregistrata in Tokyo.

Furnizorii isi vor banii, altii cer chiriile

Mai multi furnizori au stopat livrarile de marfuri catre lantul Mic.ro din cauza datoriile acumulate, motiv pentru care rafturile magazinelor sunt pe jumatate goale in multe unitati. De asemenea, in cazul mai multor magazine are chirii neplatite pe mai multe luni. Unii furnizori au inceput sa se organizeze in asociatii, pentru a avea mai multe sanse sa recupereze banii.

"Noi ne ocupam acum de crearea unei asociatii a furnizorilor pagubiti de Mic.ro. Acestia au fost multumiti de colaborarea cu lantul de retail pana in luna august, dar din septembrie au inceput sa intarzie cu platile. Avem clienti care de atunci nu au mai primit niciun ban", a declarat Carmen Cretu, avocat la Coltuc si Asociatii, societate care reprezinta zece firme care au de incasat bani de la magazine.

Patriciu detine lanturile Mic.ro, Minimax Discount si Macro, prin intermediul companiei Mercadia Holland, inregistrata an Olanda. El detinea in luna septembrie 830 de magazine Mic.ro, dintre care 720 fixe si 110 mobile, si 58 de unitati Macro si miniMax.

Omul de afaceri spunea atunci ca planurile de dezvoltare prevad un numar de 2.000 de unitati Mic.ro fixe, 750 Mic.ro mobile si 150 miniMax si Mac.ro pana la finele lui 2012. Valoarea totala a investitiei era estimata la 250 de milioane de euro.

Cat trebuie sa dea la banci

Dincolo de datoriile pe care le au la furnizori si la proprietarii spatiilor in care functioneaza, in ultimul an si jumatate lanturile de magazine detinute de Patriciu, Mic.ro si miniMax, s-au imprumutat de la mai multe banci cu peste 45 de milioane de euro.

Astfel, in septembrie 2010, BCR a acordat o facilitate de credit de 13,2 milioane de euro societatii Mercadia Holland. Trei luni mai tarziu, Mic.ro Retail si Minimax Discount au contractat doua credite, de 9 milioane de euro si, respectiv, 10 milioane de euro de la Unicredit Tiriac Bank.

In mai 2011, Mic.ro Retail a luat de la BRD un credit de 5 milioane de euro, pentru ca in luna august a anului trecut, Mic.ro si Minimax sa garanteze cu bunurile aflate pe stoc creante de 10 milioane de euro la Raiffeisen Bank, plus dobanzi.

In luna septembrie a anului trecut, Mic.ro retail a preluat, printr-un contract de leasing semnat cu Unicredit Tiriac, 131 de masini Fiat Ducato Maxi Cabinato.

×
Subiecte în articol: dinu patriciu datorii retail mic.ro