x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Contabilitate - Factura elimina bonul fiscal

Contabilitate - Factura elimina bonul fiscal

de Daniela Ivan    |    04 Ian 2006   •   00:00
Contabilitate - Factura elimina bonul fiscal

Calatoriile cu taxiul, cumparaturile pentru mesele de protocol, petrecerile la restaurante si orice alte achizitii nu mai pot fi decontate in contabilitate cu bonuri fiscale. Factura este obligatorie.

Bonul fiscal emis de aparatele de marcat electronice nu mai este document justificativ pentru inregistrarea cheltuielilor contabile, incepand cu 1 ianuarie 2006, conform Ordinului nr. 1714 / 14.11.2005, emis de Ministerul Finantelor.

Masura este conforma cu reglementarile din Uniunea Europeana unde bonul fiscal este utilizat numai ca document de inregistrare a platilor in Registrul de Casa nu si pentru inregistrarea in contabilitate a cheltuielilor, spun reprezentantii Ministerului Finantelor.

De acum, factura este singurul document care trebuie solicitat pentru inregistrarile contabile, altfel controlorii de la Fisc sau comisarii Garzii Financiare vor da amenzi usturatoare celor care nu respecta acest ordin.

EXCEPTIE. Vestea buna este ca bonurile fiscale aferente carburantilor auto sunt acceptate daca sunt stampilate si au inscrise denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare al autovehiculului. Este insa singura exceptie pe care o prevede Ordinului nr. 1714 / 14.11.2005.

Masura nu are un impact semnificativ asupra firmelor deoarece majoritatea solicitau factura fiscala chiar daca aceasta nu era obligatorie. Comerciantii mai mari sau mai mici completau si pana acum facturi la cererea clientilor, asa ca pentru ei ordinul Finantelor a trecut neobservat.

TAXIURI. Afectate sunt companiile de taxiuri care eliberau pana acum numai bonuri fiscale emise de aparatele electronice de la bordul masinilor. "Am luat masuri si am dotat soferii cu facturi fiscale, insa avand multe masini este o problema cu gestionarea acestora", ne-a declarat Ilie Anghel, director executiv la compania Meridian Taxi.

El adauga ca soferilor nu le place sa scrie aceste documente cu toate ca nu au de facut decat sa copieze datele de pe bonul fiscal, care calculeaza automat TVA. "Probleme mari avem cu colaboratorii nostri, persoane fizice autorizate, care lucreaza cu masinile proprii si care utilizeaza numai statia de la noi. Acestia nu au inca facturi si spun ca este o cheltuiala si o birocratie in plus sa se duca sa cumpere", explica Anghel.

Companiile de taximetrie spun ca doar 5% dintre clienti solicita documente fiscale pentru decontarea calatoriilor in contabilitate, avand in vedere ca marile societati comerciale au contracte cu taximetristii in baza carora li se emite o singura factura care insumeaza valoarea tuturor calatoriilor dintr-o luna.

CARTI. Si librariile si editurile spun ca masura nu-i afecteaza deoarece firmele au inceput sa solicite facturi din momentul in care cartile au devenit purtatoare de TVA. "Sporadic cerea cineva cate un bon fiscal stampilat, firmele mari fac comanda, solicita factura si platesc prin virament bancar", spune Cristian Calangea, director economic la Polirom.

RESTAURANTE. Ordinul ministrului de Finante nu are un impact sesizabil nici asupra restaurantelor. "Si pana acum firmele care organizau mese festive la noi cereau factura fiscala, chiar daca ea nu era obligatorie", spune Joseph Hadad, director la Casa Vernescu.
×
Subiecte în articol: economic factura