x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Continua retragerile de pe piata Rasdaq

Continua retragerile de pe piata Rasdaq

03 Sep 2004   •   00:00

Valoarea tranzactiilor realizate pe RASDAQ a depasit 357,8 miliarde lei in luna august, cu 47,5% mai mult decat in iulie. Cresterea se explica mai ales prin preluarile operate de actionarii majoritari.

EXPLICATIE. Valoarea tranzactiilor se datoreaza, insa, in mare parte, incheierii, in aceasta perioada, a mai multor oferte de publice de cumparare si de preluare de catre actionari semnificativi sau majoritari. Nu mai putin de 24 de societati au fost delistate, ca urmare a unor oferte de preluare, indeplinindu-se conditiile pentru a fi declarate "de tip inchis" (caz in care actiunile sunt distribuite unui numar insuficient de detinatori pentru a mai putea fi tranzactionate continuu pe o piata reglementata).

COMPARATIE. Valoarea tranzactiilor de capital la cele doua burse romane, aflate, de altfel, in plin proces de fuziune, este superioara celor de la bursele din Bulgaria sau Slovacia, dar de zeci de ori mai mica decat cele ale burselor de la Varsovia, Praga sau Budapesta. In iulie, de exemplu, Bursa de Valori Bucuresti si BER abia au recoltat impreuna tranzactii de 54 milioane dolari, in timp ce la Varsovia s-a inregistrat o valoare de peste 1,6 miliarde dolari.

VEDETE. Cele mai tranzactionate societati au fost Unirea Shopping Center Bucuresti, cu o valoare de 26,8 miliarde lei, ARGUS Constanta (11,7), Aparataj Electric Titu (10,1) si BRAICONF Braila (9,7). Argus si Braiconf au fost si printre cele mai lichide, inregistrand cele mai multe tranzactii, dupa SOCEP Constanta si au fost urmate de Rompetrol Bucuresti (rafinaria Vega). Rezultatele au fost puternic afectate de tranzactiile neprofitabile cu actiuni ale Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia).

VIITORUL. In prezent, 2.108 de societati sunt tranzactionabile la RASDAQ, dar marea lor majoritate nu va corespunde criteriilor de listare ale viitoarei burse unice. In avanpremiera fuziunii, 42 dintre cele mai valoroase societati ale BER folosesc deja sistemul BVB. Exceptia la fenomenul delistarilor o constituie admiterea la cota BER a trei noi societati dintre care a fost mult asteptata CONPET Ploiesti, care detine monopolul transportului petrolier prin conducte. Celelalte noutati sunt Intermobila Falticeni si DESEFOR Deva. (Adrian N. Ionescu)

×
Subiecte în articol: economic