x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Contract in afara, diurna in tara

Contract in afara, diurna in tara

24 Ian 2005   •   00:00

ECONOMIC
GLOBALIZARE - Programator bucurestean, delegat la Bucuresti Integrarea in Uniunea Europeana s-a produs deja pentru unii romani. Un programator bine pregatit isi poate alege tara in care ii place sa traiasca si sa munceasca.
ADRIAN MIHAI

TRAIECTORIE. Dupa ce au ajuns la companii celebre din strainatate, programatorii romani sunt trimisi in tara
Gasesti un contract de munca in strainatate. Muncesti acolo cateva luni bune si apoi seful te anunta: "Vei lucra la un proiect in Romania!".

Cam asa a patit Adrian, unul dintre cei cateva zeci de programatori romani angajati la birourile din Cipru ale unei puternice firme americane de software. Un client al firmei este o companie din Romania, motiv pentru care bucuresteanul angajat la Limasol este delegat sa lucreze cu diurna la Bucuresti. Prima lui reactie? "Din toate tarile din lume unde ma puteau trimite, tocmai in Romania au ales sa ma trimita!", povesteste el zambind.

DIFERENTE. Viata in Cipru este mult mai relaxata, chiar daca munca este mai solicitanta. "N-am muncit atat de mult niciodata, decat poate pentru scurte perioade", spune programatorul. Dar sunt si avantaje. Un mediu de lucru mai bun decat in tara si un salariu care i-a permis sa inchirieze o casa cu trei camere la 700 de dolari si sa-si cumpere o masina second-hand. De altfel, castigul sau este unul dintre cele foarte bune in Cipru. Castigul net este mai bun si decat cel pe care l-ar avea daca ar fi angajat in Romania, dar "nu cu mult mai mult".

EXODUL CREIERELOR
Anual, circa 8.000 de studenti ai facultatilor de stat din domeniul informaticii si ciberneticii termina scoala, potrivit datelor Ministerului Comunicatiilor. Scutirea de impozit pe veniturile din salarii, intrata in vigoare in 2001, a avut ca efect cresterea numarului de angajari in acest domeniu cu 40% pe an. Programatorii romani sunt foarte cautati. La sediul central al Microsoft, in Redmond, lucreaza mai bine de 300 de programatori romani. La randul sau, Google gazduieste 10 romani, in campusul de la Mountain View, la 50 de km sud de San Francisco.
×
Subiecte în articol: economic