x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Frăţia contorului: metodă sindicală de umflat factura la energie

Frăţia contorului: metodă sindicală de umflat factura la energie

de Cristian Anton    |    17 Oct 2016   •   11:50
Frăţia contorului: metodă sindicală de umflat factura la energie

O parte din facturile umflate la energie se duce, din 2002, în conturile liderilor de sindicat din industrie. Fie că vorbim despre servicii de citire a contoarelor, relaţii cu clienţii, încasare etc, mereu avem de-a face cu firme ale sindicatelor şi contracte uriaşe oferite acestora de Electrica, Enel sau E.On. O singură astfel de firmă- căpuşă a beneficiat numai anul acesta de contracte de peste 120 de milioane de lei, fără TVA. Bani pe care îi plătim fiecare dintre noi.

Electrica Furnizare SA a atribuit direct, pe 04.10.2016, un contract privind „servicii încasare, relaţii cu clienţii, activităţi suport şi anexe” în valoare de 2.571.622,55 lei, fără TVA. Metoda de încredinţare a fost motivată prin apariţia unei situaţii de urgenţă extremă, iar beneficiară este Allsys Energy SA Bucureşti, fosta Alt Univers Company 2002 SA. Firma prestează servicii similare în toată ţara, pentru toţi marii furnizori de electricitate, iar contravaloarea acestora se regăseşte în factura la energie a fiecărui român. Allsys Energy SA are peste 30 de acţionari persoane juridice, este condusă de Lorenzo Căutişanu şi îl are ca preşedinte al Consiliului de Administraţie pe Adolf Mureşan, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate Univers. Eminenţa cenuşie din spatele federaţiei şi a căpuşelor cititoare de contoare este deputatul Dumitru Chiriţă.

120 de milioane într-un an

Allsys Energy a primit numai anul acesta cinci contracte în valoare de peste 120 de milioane de lei, fără TVA. Pe lângă cele 2,5 milioane de lei de mai sus, încasate direct de la compania de stat Electrica, fără complicaţiile vreunei licitaţii, a preluat în august serviciile de back office de la Enel, pentru 4,1 milioane de lei (prin negociere), servicii de culegere date, în iulie, de la aceeaşi companie, în valoare de 6,3 milioane de lei, servicii de încasare de la Electrica, în iulie, de 7,2 milioane de lei (tot fără licitaţie), plus tunul anului, de peste 100 de milioane de lei, pentru proiectare şi executare lucrări de centralizare, măsură şi scoaterea GDM la limita de proprietate, contract oferit de Enel în iulie 2016. Aici, Allsys Energy împarte potul de peste 26 de milioane de euro cu firmele precum Adrem Invest, acestea fiind şi cele care vor lucra efectiv la reasliyarea proiectului.

Societatea Federaţiei Univers are ca domeniu de activitate servicii suport pentru întreprinderi şi a declarat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 68.677.191 lei şi un profit de 622.461 lei. Allsys Energy are 1.685 de angajaţi, dar şi datorii de 12.960.286 lei.

Congregaţia căpuşelor

Căpuşele pe care le hrănim prin facturile la curent au luat naştere în martie 2002, când liderii sindicatelor din energie au decis să-şi facă propriile firme. Printr-un simplu protocol, Electrica le-a cedat serviciile de citire a contoarelor, iar foştii săi angajaţi au devenit patroni, angajatori, dar şi lideri de sindicat. Cumulul nefiresc de funcţii a fost înălţat de rang de artă de electricianul Dumitru Chiriţă, cel care reuşea, la un moment dat, să fie preşedintele a trei sindicate, angajat al Enel, lider PSD, administrator la firma căpuşă Sinderv şi deputat, toate în acelaşi timp. Sindserv este, alături de Allsys Energy, una din firmele căpuşă desprinse din Electrica în 2002. În timp, acestea au preluat servicii similare şi de la ceilalţi furnizori de electricitate, precum Enel şi E.On. Într-un singur an, Sindserv şi Allsys Energy primesc contracte de 35 de milioane de euro.

Sindicaliştii ajunşi patronii celor pe care îi reprezintă

Incompatibilitatea aberantă, prin care liderii de sindicat au ajuns patronii celor care i-au ales în aceste funcţii, fără a mai pune la socoteală demnităţile publice, o regăsim şi la şefii companiei de stat Electrica. De pildă, directorul Ioan Dumbravă a fost primvicepreşedinte în Federaţia Univers şi preşedinte al Sindicatului Electrica, administrator la Servicii Energetice Muntenia SA, Servicii Energetice Oltenia SA, iar acum îşi dă acordul, ca şef la societatea de stat Electrica, pentru contractele oferite Allsys Energy, unde a fost administrator, iar soţia angajată.

×
Subiecte în articol: facturi enel