x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Controale MADR pentru siguranța alimentației

Controale MADR pentru siguranța alimentației

16 Mai 2019   •   10:46
Controale MADR pentru siguranța alimentației

Pe fondul creșterii volumului de legume și fructe din producția autohtonă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și-a intensificat verificările, prin intermediul direcțiilor și serviciilor sale de specialitate, pentru a urmări modul în care sunt aplicate reglementările și prevederile referitoare la protejarea siguranței consumatorilor de produse agroalimentare, anunță site-ul MADR. Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) desfășoară în permanență controale la nivel național. În perioada martie-mai 2019 au fost efectuate un număr de 2.743 controale la depozite de produse de protecție a plantelor (167), fitofarmacii (988), utilizatori (317), prestatori de servicii cu produse de protecție a plantelor (319) și producători agricoli (952). Au fost controlați producătorii de tomate, prelevându-se 39 probe la nivel național la care NU s-au constatat depășiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de produse de protecție a plantelor. În această perioadă, sunt intensificate controalele pentru verificarea acestor conformități și în localitățile din județele Ilfov, Galați, Olt și Dolj, atât în fitofarmacii, cât și la producătorii de tomate.

Principalele obiective urmărite în cadrul acestor acțiuni de monitorizare și inspecție sunt:

Asigurarea unui spațiu distinct și semnalizat vizibil de minim 40 % din numărul total de tarabe din piață  pentru  producătorii agricoli autohtoni, persoane fizice, în special,  sau producători agricoli organizați conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008.

Depistarea și sancționarea fenomenului de substituire a legumelor și fructelor autohtone cu cele provenite din import sau comerț intracomunitar;

Etichetarea corectă a produselor, legume și fructe, expuse la comercializare prin indicarea locului de producție, a denumirii cultivatorului, a datei recoltării și a prețului, pentru a se distinge producția autohtonă de cea provenită din import sau spațiul intracomunitar;

Trasabilitatea loturilor de legume și fructe provenite din import sau comerț intracomunitar, prin indicarea corectă pe documentele însoțitoare (facturi fiscale) a țării de origine, documente ce sunt emise de depozitari către comercianții de legume și fructe cu amănuntul;

Prelevarea de probe de către reprezentanții ANF, în vederea efectuării de analize privind nivelul reziduurilor de pesticide din majoritatea speciilor expuse în această perioadă la comercializare.

Potrivit site-ului MADR, până la data de 15 mai 2019, în Municipiul București și toate județele din țară, verificările MADR și ale Direcțiilor Agricole Județene s-au concretizat prin:

320 piețe agroalimentare verificate

122 depozite en-gros de legume și fructe

58  probe prelevate în echipe mixte cu reprezentanții ANF din următoarele specii: mere, cartofi, ardei, castraveți, roșii, pătrunjel, dovlecei, salată verde, ridichi, căpșuni, ciuperci, ceapă verde, usturoi verde, cartofi noi, etc.

În ceea ce privește loturile de legume și fructe provenite din import sau comerț intracomunitar, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală – ANAF desfășoară acțiuni mixte de control la toate punctele de trecere a frontierei și prelevează prin sondaj probe, în vederea efectuării analizelor de laborator. Până la 15 mai 2019, controalele s-au concretizat prin:

- 5118 transporturi de legume/fructe verificate

- 48.996 tone cantitate totală

- 171 probe prelevate

- 88.700 lei sancțiuni contravenționale

- 38 tone cantități reținute de la comercializare

×