x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Control împotriva standardului dublu de calitate

Control împotriva standardului dublu de calitate

de Cristian Anton    |    31 Aug 2018   •   17:36
Control împotriva standardului dublu de calitate
Sursa foto: Diana Oros

Parlamentul European vrea să soluționeze problema dublului standard de calitate a produselor prin crearea unei instituții care să monitorizeze marfa din magazine și, în caz de suspiciuni, să poată face controale pe lanțul de producție pentru a determina adevărul. Instituţia, care ar putea face parte din Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, va avea rolul de a evalua analizele de laborator comparate în vederea identificării acestor practici comerciale neloiale în comercializarea produselor alimentare.

Parlamentul a solicitat să fie create de urgență capacități și mecanisme la nivelul UE, cât mai puțin birocratice, care să monitorizeze consecvența compoziției și a proporțiilor ingredientelor utilizate în produsele alimentare de aceeași marcă și cu același ambalaj. Legislativul european propune ca suspiciunile de diferențe de calitate să fie soluționate în urma unor controale în fabricile producătorilor implicați, dar și pe fluxul de producție, astfel că încurajează Comisia să înființeze o direcție specializată în cadrul agenției competente a UE care să se ocupe de aceste aspect, potrivit economica.net.

Mai multe state europene au descoperit că unele produse de pe piața unică a UE au în mod clar o compoziție diferită, în funcție de țara în care au fost cumpărate, deși denumirea mărcii, prezentarea ambalajului și imaginea comercială sunt identice

Totodată, Parlamentul solicită autorităților naționale să determine, de la caz la caz, dacă practicile suspectate de discriminare sunt efectiv ilegale.

Mai buna informare a consumatorilor

Europarlamentarii sugerează statelor membre să pună la dispoziția consumatorilor un spațiu pentru depunerea reclamațiilor și examinarea acestora și să informeze consumatorii, într-o măsură cât mai mare, cu privire la drepturile și opțiunile lor în ceea ce privește aplicarea legislației în vigoare și obligațiile vânzătorilor de a-i informa cu privire la compoziția și, dacă este cazul, originea produselor.

 

×
Subiecte în articol: control dublu de calitate