x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Control la Unita

Control la Unita

16 Feb 2004   •   00:00

Societatea de asigurare Unita va fi supusa unui amplu control de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

In cele din urma, institut ia condusa de Nicolae Crisan s-a autosesizat in urma articolelor aparute in ultimele luni in presa care semnalau gravele nereguri petrecute la Unita Timisoara in perioada 2000- 2003. CSA va verifica toate contractele, evidentele contabile, hotararile actionarilor si ale Consiliului de Administratie, precum si documentele justificative care au stat la baza acestora.
"Majoritatea controalelor si masurilor dispuse la societatea de asigurare Unita in decursul timpului au vizat, in principal, protejarea intereselor asigurat ilor, fiind legate strict de legislatia din domeniul asigurarilor. Insa, in situatia in care in urma acestui control se vor sesiza incalcari ale altor prevederi legale, acestea vor fi comunicate organelor competente sa ia masuri in aceasta privinta", a declarat presedintele CSA, Nicolae Crisan.

Lipsa de reactie
Presedintele CSA a precizat ca actiunea de control va fi demarata tocmai pentru ca societatea de asigurare nu a reactionat la acuzele aparute in presa. "Ceea ce ne-a determinat la dispunerea unui astfel de control este lipsa de reactie a conducerii companiei, parte a grupului austriac Wiener Staedtische, la articolele de presa aparute", a declarat presedintele CSA, Nicolae Crisan.

Probleme
In ultimele luni, presa a relatat despre ingineria financiara prin care Josef Goschy, fostul director general al Unita Asigurari, a ajuns sa intre in posesia unui lant de hoteluri achizitionat din banii asiguratilor.
In anul 2000, Joseph Goschy a luat decizia de a diviza societatea de asigurare Unita. Astfel, in primavara anului 2001, a luat fiinta Unita Turism, care a preluat de la societatea de asigurare hoteluri in valoare de peste 124 de miliarde de lei. Noua societatea de turism este detinuta in proportie de 99% chiar de Joseph Goschy.
La scurt timp dupa divizare, Goschy s-a ales cu hoteluri in valoare de circa 5 milioane de euro, iar societatea de asigurare Unita a fost obligata de CSA sa-si majoreze capitalul social. Actionarul austriac Wiener Stadtische si-a crescut participatia la capitalul societatii cu 6 milioane de euro.

Bucurosi de control
"Apreciem ca fiind salutara si pe deplin benefica pentru societatea noastra decizia Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor de a intreprinde un control temeinic la societatea nostra", ne-a declarat Daniel Stan, reprezentantul CA al Unita. El spune ca societatea nu are nimic de ascuns si ca respecta strict legile statului roman.
VALI BLANARU

×
Subiecte în articol: economic control societatea unita