x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Coreea de Sud depune plângere la OMC împotriva SUA

Coreea de Sud depune plângere la OMC împotriva SUA

14 Mai 2018   •   11:24
Coreea de Sud depune plângere la OMC împotriva SUA

Coreea de Sud a depus o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) împotriva deciziei autorităţilor SUA de a impune tarife de import la maşini de spălat şi panouri solare, a anunţat, luni, Ministerul Comerţului de la Seul

 

Demersul vine in contextul in care autorităţile sud-coreene nu au reuşit să ajungă la un acord cu Guvernul SUA privind restricţiile asupra importurilor, a precizat Ministerul Comerţului de la Seul. Cele două părţi fuseseră angajate în negocieri în ultimele trei luni pentru a rezolva problema fără intervenţia OMC.

Conform măsurilor intrate în vigoare în februarie, SUA impun o taxă de 20% pentru primele 1,2 milioane de maşini de spălat importate în primul an şi de 50% la maşinile peste acest număr. Taxele scad la 16% şi, respectiv, 40%, în al treilea an. De asemenea, o taxă de 30% este impusă în cazul panourilor solare importate în primul an, aceasta urmând să scadă la 15% până în al patrulea an. Vor fi permise anual importurile fără taxe suplimentare pentru panouri solare neasamblate de 2,5 gigawaţi.

Deşi scopul măsurilor a fost protejarea industriei americane de majorarea semnificativă a importurilor, care cauzează sau ameninţă să provoace pagube producţiei interne, Ministerul Comerţului de la Seul susţine că Washingtonul nu a reuşit să demonstreze o legătură clară între majorarea importurilor de produse sud-coreene şi afectarea semnificativă a industriei SUA.

Deoarece tarifele SUA menite să protejeze companiile americane vor costa anual 480 de milioane de dolari, Ministerul Comerţului de la Seul a anunţat că vor fi impuse taxe echivalente pentru pagubele înregistrate de firmele din Coreea de Sud. AGERPRES

×