x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Corina Creţu: Bugetul Uniunii Europene va scădea cu 12% - 15% după Brexit

Corina Creţu: Bugetul Uniunii Europene va scădea cu 12% - 15% după Brexit

09 Mai 2017   •   13:25
Corina Creţu: Bugetul Uniunii Europene va scădea cu 12% - 15% după Brexit

Marea Britanie contribuie cu circa 12% - 15% la bugetul Uniunii Europene, bani care nu vor mai fi disponibili după ieşirea acestei ţări din blocul comunitar, astfel că România trebuie să utilizeze la maximum fondurile de care dispune până în 2020, a declarat, marţi, comisarul european pentru Politica Regională, Corina Creţu, în cadrul unei conferinţe organizate de grupul Intact Media şi Camera de Comerţ şi Industrie a României. 

"Vreau să fiu foarte sinceră şi să vă spun că niciodată în istoria Uniunii Europene politica noastră nu a fost atât de atacată. Statele membre au devenit mult mai egoiste, sunt diviziuni între statele net contributoare şi statele beneficiare. Am dialoguri cu statele net contributoare, cu Franţa, cu Germania, pe de altă parte cu grupul de la Vişegrad, şi este foarte important să avem o înţelegere comună, să avem şansa de a folosi fondurile europene", a spus oficialul european. 
Ea a susţinut că bugetul UE va scădea cu 12% - 15% după ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar. 
"Îmi este foarte clar însă că nimic nu va mai fi la fel, sunt foarte multe provocări. În primul rând, bugetul pe ansamblu va fi automat scăzut cu, după părerea mea, între 12% şi 15%, aceasta este contribuţia anuală a Marii Britanii. Avem apoi aceste provocări legate de migraţie, de securitate internă şi externă, această idee a unei armate a Uniunii Europene", a continuat Creţu. 
În opinia sa, în acest context, România ar trebui să folosească la maximum fondurile pe care le are la dispoziţie până în 2020. 
"Singura noastră şansă este să maximizăm aceşti bani pe care îi avem până în 2020 şi, pe baza a ceea ce facem în prezent, ne putem bate pentru ceea ce va fi după 2020. Această finanţare de 23 de miliarde de euro până în 2020 este o sumă care reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea României, întrucât reprezintă peste 70% din investiţiile publice realizate în România", a arătat Creţu. 
Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, aflat în vizită oficială în România în perioada 8 - 9 mai 2017, participă marţi la seminarul "Fonduri Europene 2017 - un nou început".

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: brexit ue buget corina cretu