x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cozi la plata darilor catre stat

Cozi la plata darilor catre stat

16 Mar 2004   •   00:00

Unii dintre locuitorii Capitalei au stat ieri la cozi interminabile pentru a-si plati, pe ultima suta de metri, taxele si impozitele locale. De azi, cei care nu si-au achitat impozitul vor fi penalizati.

Ca in fiecare an, romanii au stat la cozi interminabile pentru a plati, pe ultima suta de metri, taxele si impozitele. Ieri a fost ultima zi cand contribuabilii mai puteau obtine o reducere de cinci la suta la plata impozitelor pe terenuri si case. Bonificatia era data doar in cazul in care persoanele plateau taxele pe tot anul.
MONICA ANDREI,
DANIELA IVAN
LUCIAN FLOREA

Cei care nu si-au achitat obligatiile fiscale catre stat vor fi nevoiti de astazi sa plateasca, pe langa suma stabilita pentru cladiri, terenuri si mijloace auto, dobanzi, in valoare de 0,06 la suta pe zi si penalizari in valoare de 0,5 la suta pe luna.

Sectorul 1: Aglomeratie si nervi

La primele ore ale diminetii, la sediile de taxe si impozite din Sectorul 1 al Capitalei era mare agitatie. Inghesuiala si multi nervi, mai ales ca majoritatea celor prezenti n-a stiut ca ieri a fost ultima zi cand mai beneficiau de acea scutire de cinci la suta.

"Am aflat duminica seara si am intrat in panica. Pe 15 iau pensia, dar postasul vine mai tarziu. M-am imprumutat la o vecina pentru a putea plati la prima ora. Acum un an am putut plati pana pe 30 martie", spune Maria Ceausu din Sectorul 1.

Sectorul 2: Robot informatizat

La Sectorul 2, lucrurile s-au simplificat inca de anul trecut. Pentru plata rapida si in conditii civilizate a darilor catre stat, conducerea Primariei Sectorului 2 a pus la dispozitia contribuabililor mai multe sisteme de plata. Astfel, taxele se pot plati la: toate cele 67 de oficii postale din Capitala, indiferent de sectorul in care acestea se afla; bancomate Banc Post pentru cei care au carduri la aceasta banca si Internet banking, pentru cei care au conturi bancare deschise la Banc Post si BCR.

"Pe la noi a batut vantul in aceste zile pentru ca oamenii au mai multe variante prin care pot sa-si plateasca impozitele. Avem un robot telefonic informatizat, 9899, de la care orice persoana poate sa afle ce suma are de platit. Pana acum se duceau la Posta si-si dadeau seama ca n-au bani suficienti pentru achitarea darilor", a spus Vasile Murar, director adjunct al Directiei de taxe si impozite din Sectorul 2.

Sectorul 3: "Pot sa plateasca in 93 de locuri"

Coada de 100 si ceva de persoane la sediul din Campia Libertatii. De cum s-a crapat de dimineata, oamenii au venit si s-au asezat la rand ca sa-si plateasca darile catre Primarie. "Cetatenii se imbulzesc aici, desi impozitele se pot achita la orice oficiu postal din Bucuresti, la filialele CEC din Sectorul 3 si la celelalte doua centre ale noastre. In total exista 93 de locuri", spune Daniela Cucu, sefa serviciului contacte persoane fizice. Surprinzator, oamenii stiu ca pot sa renunte la coada si sa se duca la cea mai apropiata posta, dar aleg sa ramana in rand. "Aici stiu ca-mi da factura, ca pot sa intreb daca am ceva de intrebat", spune Paula Susan, o femeie intre doua varste. Acesta este argumentul majoritatii, doar cativa spun ca stau aproape si au preferat sa vina aici. Pana la ora 9:30 reusisera sa plateasca 100 de persoane, iar la rand mai erau 150.

Sectorul 4: Cozi de sute de persoane

Sute de persoane, nervi, cearta. Asta era atmosfera ieri dimineata in Strada Nitu Vasile, unul din cele trei locuri unde oamenii pot plati taxele in Sectorul 4. "Am avut deschis sambata si duminica, insa nu au venit mai mult de 100 de persoane, iar acum uitati ce balamuc e", spune un reprezentant al Directiei de impozite si taxe. La coada, oamenii pareau nemultumiti ca in sectorul lor exista doar trei centre. "E bataie de joc! As renunta si as veni maine, dar platesc majorari si suntem amarati. Dupa ce ca suntem pensionari, ne mai ia si majorari, la pensie ne da 2% si aici ne ia de ne jupoaie", spune Emilian Georgescu. Oamenii aflati la coada il aproba. Ma interesez si le spun ca majorarea pe tot anul nu depaseste 50.000 lei pentru un apartament cu trei camere. "Atat de putin? Daca stiam ca e atat, nici nu veneam", spune un pensionar. Insa nimeni nu pleaca. "Daca tot am venit, macar sa scapam de grija", aud vorbindu-se in spatele meu.

Sectorul 5: Ultima zi incepe la pranz

Pe Bulevardul Mihail Kogalniceanu la numarul 8 sunt aproape zece oameni in fata Directiei de impozite si taxe locale a Sectorului 5. In ultima zi in care contribuabilii pot beneficia de reduceri daca-si achita taxele, programul Directiei incepe la ora 12:30. Prin usa intredeschisa, o functionara le raspunde celor adunati in fata ca inca nu a inceput programul. Dupa cateva minute renunta sa mai asculte intrebarile si incuie usa. Prin geamurile fumurii inauntru nu se mai vede nici o miscare. Un gardian public revine putin mai tarziu la intrare si imi spune ca mai exista si alte centre de colectare a taxelor in sector, dar toate au acelasi program. "Reveniti mai tarziu ca sa vorbiti cu directorul!"

Locuitorii sectorului 6, cei mai harnici

La Sectorul 6, Directia de taxe situata in Drumul Taberei numarul 18 este deschisa de la ora 8:00. Inauntru sunt putini oameni, majoritatea pensionari. "La noi n-o sa vedeti cozi", sustine directorul Serviciului pentru finante publice locale din Sectorul 6, Cristian Ionescu. Acesta a explicat ca cele trei unitati de colectare a taxelor destinate persoanelor fizice din sector au fost deschise in ultimele saptamani si duminica, iar oamenii s-au achitat la timp. Cetatenii Sectorului 6 pot plati amenzile de circulatie la un centru separat, care functioneaza nonstop. In plus, exista si un sistem de plata a impozitelor prin Internet, asa ca ultima zi nu aduce cozi fara sfarsit la plata taxelor locale.

×
Subiecte în articol: economic sectorul oamenii plata