x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Crah la Bursa de la Bucureşti. Băsescu i-a convocat la Cotroceni, la ora 17, pe Isărescu şi Boc

Crah la Bursa de la Bucureşti. Băsescu i-a convocat la Cotroceni, la ora 17, pe Isărescu şi Boc

09 Aug 2011   •   10:09
Crah la Bursa de la Bucureşti. Băsescu i-a convocat la Cotroceni, la ora 17, pe Isărescu şi Boc

Actiunile cotate la Bursa de Valori Bucuresti si-au accelerat scaderea, intr-o piata cu lichiditate crescuta si dominata de panica. La ora 12, indicele general, BET-C era cu 11,02% sub inchiderea de luni, iar indicele SIF-urilor si al actiunilor Fondului Proprieatea era in scadere cu 13%

Dupa primele doua ore de tranzactionare la BVB, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 11,23%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 12,07% sub referinta.

Rulajul Bursei era de 66,5 milioane lei (15,67 milioane euro), iar cele mai tranzactionate erau actiunile Fondului Proprietatea, a caror cotatie a picat cu 11,13%, la 0,4 lei, cel mic nivel de la listarea produsa la sfarsitul anului trecut. Jucatorii au tranzactionat actiuni FP de 42,34 milioane lei.

Titlurile SIF sunt si ele in cadere, cu procentaje cuprinse intre 12,7% si 14,96%.

Administratia prezidentiala a anuntat, intr-un comunicat oficial, ca "Marti 9 august, ora 17.00, va avea loc la Palatul Cotroceni o intalnire a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, cu primul-ministru Emil Boc, cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, cu ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, si cu presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, pe tema evolutiilor economice internationale".

SIF-urile inregistrau o scadere medie de 11,47% iar companiile energetice inregistrau o gaura de 11,62%. Titlurile SSIF Broker Cluj pierdeau 21%, Fondul Proprietatea era pe minus 9,13%, iar BRD alti 10% in scadere. Actiunile Oltchim cadeau cu 15%, dupa ce compania a anuntat ca va trimite in somaj tehnic 1.025 de angajati, reprezentand aproximativ 30% din totalul salariatilor, pana la finele lunii august din cauza dificultatilor de finantare a capitalului de lucru, activitatea fiind redusa la 30% din capacitate.

Titlurile Petrom au scazut cu 12%, din moment ce barilul de titei a scazut si el la 79 dolari, de la 86 de dolari, cat era in urma cu doua zile.

Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), a declarat marti, pentru RFI, ca pentru calmarea pietei bursiere, discursurile politice sunt binevenite, iar acestea trebuie sa fie accentuate, si ca efectele scaderii burselor nu trebuie “dramatizate'. “Cred ca au fost cateva iesiri publice pe aceasta tema, privind calmarea pietelor. Probabil ca ele trebuie accentuate si indreptate in mod direct asupra investitiilor pe piata de capital din Romania. Astfel de declaratii sunt intotdeauna binevenite, mai ales daca ele reflecta o realitate pe care investitorii o pot intelege si pot sa reactioneze in consecinta', a spus Farmache.

El a completat ca scaderea indicelui bursier nu are legatura directa cu mersul economiei romanesti, ci este mai degraba o consecinta a turbulentelor de pe pietele internationale, cauzate de scaderea ratingului SUA. “BVB nu este o bursa izolata, este conectata la pietele financiare internationale, investitorii de la Bucuresti sunt investitori si pe alte piete si atunci cand apar astfel de turbulente, reactia lor se propaga pe pietele unde au investit'.

×