x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creatorul Băncii de Gene din Buzău, înlocuit cu un poliţist

Creatorul Băncii de Gene din Buzău, înlocuit cu un poliţist

de Adrian Stoica    |    16 Dec 2019   •   11:46
Creatorul Băncii de Gene din Buzău, înlocuit cu un poliţist

Decizia ministrului Agriculturii de a-l demite pe cercetătorul Costel Vânătoru de la conducerea Băncii de Gene din Buzău a generat ieri un protest în faţa primăriei din oraş. Costel Vânătoru şi-a dedicat ultimii 34 de ani cercetării, el fiind coordonatorul Staţiunii de Cercetare Legumicolă Buzău. Adrian Ionuţ Chesnoiu, care a ocupat funcţia de director general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), este noul director al acestei instituţii.

 

 

Costel Vânătoru se mândreşte astăzi cu 36 de omologări şi brevete de invenţii, iar în ultimii ani şi-a făcut un ţel din protejarea patrimoniului genetic prin înfiinţarea unei bănci de gene pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice şi medicale la Buzău. Banca are rolul de a conserva patrimoniul genetic autohton din domeniile de interes pe termen mediu şi lung şi de a-l proteja intelectual şi juridic prin amprentare genetică. Celebra ceapă de Buzău este unul din soiurile cele mai valoroase create aici prin 1970. Un lucru pe care îl ştiu foarte puţini este faptul că după 1990 seminţele pentru ceapa de Buzău (ea nu s-a obţinut din arpagic) s-au pierdut, iar staţiunea de cercetare nu le-a mai putut produce. Cu greu, după căutări îndelungate, au fost descoperite seminţe la o bancă de gene din Statele Unite.

 

Ministerul Agriculturii face precizări

Decizia de delegare temporară a unei alte persoane la conducerea unei instituţii din subordine - Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale Buzău - este atributul exclusiv al ordonatorului principal de credite, respectiv al ministrului Agriculturii, oportunitatea acestei decizii urmărind elaborarea proiectului de buget pe anul 2020 pentru această instituţie, a transmis Ministerul Agriculturii. „Astfel, având în vedere că, din luna septembrie 2019, de când a luat fiinţă Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale Buzău şi până în prezent nu s-a primit strategia de dezvoltare a Băncii de Gene Buzău, aşa cum a fost prevăzut în articolul 5 din HG 690/2019, se aşteaptă de la noul director, Adrian Ionuţ Chesnoiu, să ducă la îndeplinire aceste prevederi”, se precizează în comunicat.

 

Nu renunţă la visul său

„După cum se ştie, eu sunt şi preot, am preferat să merg la slujba duminicală, dar între timp am primit zeci de mesaje de susţinere din ţară, dar şi de la românii care muncesc în Irlanda, Elveţia, Grecia sau Canada”, a declarat Costel Vânătoru. El spune că doreşte să se întoarcă la conducerea Băncii de gene pentru a pune la punct acest proiect la care lucrează de aproape patru decenii, „mai ales că mai multe bănci de gene din Europa s-au arătat interesate de Banca de la Buzău”.

 

Ionuţ Chesnoiu nu are niciun fel de pregătire în domeniu. Iniţial, a fost ofiţer în Ministerul de Interne, iar ulterior a lucrat, până a fi numit la conducerea AFIR, ca şef de cabinet pe la diverşi demnitari şi director de SRL.

    
 

 

×
Subiecte în articol: Costel Vânătoru