x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creditare nebancara via SUA

Creditare nebancara via SUA

10 Iun 2004   •   00:00

Fondul Romano American pentru Investitii acorda microcredite in valoare totala de milioane de dolari printr-o fundatie din Cluj, agreata de importanti investitori institutionali.

ADRIAN N. IONESCU

Marti, IFC (entitatea din Grupul Bancii Mondiale, care se ocupa de investitii) si Fondul Romano American pentru Investitii (FRAI) au semnat un contract prin care se vor pune la bataie trei milioane de dolari pentru credite mici si foarte mici.

Creditele vor fi derulate printr-o institutie specializata pe acest segment antreprenorial, Fundatia CAPA, cu sediul central in Cluj, dar care actioneaza in alte trei judete (Constanta, Dolj si Iasi) prin cele 11 birouri.

SERIOZITATE. Creditele acordate de si prin institutiile nebancare pot trezi multe suspiciuni, in ciuda avantajelor legate de flexibilitatea mai mare si birocratia redusa. Activitatea Fundatiei CAPA (Creditare, Asistenta si Pregatirea Afacerilor) a fost auditata, insa, serios de catre FRAI, care a pornit in Romania cu bani publici americani.

"Nu este prima data cand FRAI sprijina acest tip de creditare, prin intermediul nostru", ne-a spus Adrian Chindis directorul general al fundatiei. CAPA este agentul FRAI pentru acest tip de servicii de finantare. In afara de cele trei noi milioane aflate pe drum dinspre IFC, in ultimii doi ani FRAI a contractat doua credite de cate 500.000 USD de la Sarona Global Investment Fund (SUA), care au fost transformate in imprumuturi pentru intreprinderile mici. "Daca adaugam resursele proprii ale FRAI, activitatea de creditare derulata prin intermediul CAPA se apropie de 5 milioane USD", ne-a spus Angela Popescu de la FRAI.

Adrian Chindis spune ca activitatea de creditare a fundatiei pe care o conduce se intemeiaza pe Codul Comercial, iar cererile sunt coplesitoare. In prezent volumul creditelor acordate de CAPA celor peste 3.000 de clienti este de 8 milioane USD.

TERMENE. Creditele CAPA variaza intre 500 si 20.000 USD, dar nu sunt putine cazurile in care plafonul minimum scade pana la 200 USD, mai ales cand este vorba de mediul rural, unde sunt vizate gospodariile si fermele mici. Obiectul finantarii poate fi asigurarea fondului de marfa, a materiilor prime sau investitiile.

Termenele sunt de pana la 36 de luni, iar dobanzile, intre 14% si 20% pe an, sunt ceva mai mari decat media pietei. In medie, garantiile cerute sunt de 120% si, protrivit lui Chindis, dobanzile mai mari sunt compensate de flexibilitatea relatiei cu debitorul (calendarul platilor) dar si de absenta unor comisioane tipice creditului bancar, cum este cel de administrare.

CAPITAL DE RISC

CAPA a fost infiintata in 1997 cu asistenta tehnica venita de la MEDA (Mennonite Economic Development Associates), care s-a constituit in 1953, la randul sau, cu ajutorul unor oameni de afaceri americani si canadieni, pentru a sprijini refugiatii din fosta URSS. Fundatia CAPA se prezinta ca "o institutie crestina prin valori, scopuri propuse si misiune", dar curand va ramane doar actionarul societatii pe actiuni CAPA Finance, care va prelua activitatea de creditare.

"CAPA Finance SA exista deja, cu un capital de 100.000 USD, dar "in cel mult sase luni se vor finaliza negocierile cu o serie de fonduri de investitii de capital de risc in vederea unui aport de 1,5 milioane USD", spune directorul general Adrian Chindis. Alaturi de MEDA, actionari mai sunt World Vision Romania (WVR) si World Vision Canada (WVC).
×
Subiecte în articol: economic capa creditare frai