x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creditarea se pregăteşte de o aterizare forţată în 2019

Creditarea se pregăteşte de o aterizare forţată în 2019

de Valentin Gros    |    11 Dec 2018   •   19:30
Creditarea se pregăteşte de o aterizare forţată în 2019

Românii continuă să se împrumute la bănci, dar în ultimele luni se constată o scădere a apetitului pentru creditare. Mulţi dintre români au avut reţineri în acest an să se mai împrumute la bănci, pe fondul creşterii dobânzilor. Nici anul 2019 nu se anunţă cu veşti prea bune pentru cei care doresc să-şi cumpere o locuinţă. Analiştii economici sunt rezervaţi în a face pronosticuri optimiste.

Activitatea de creditare suferă un recul în ultimele luni. Cum văd specialiştii acest fenomen şi care sunt previziunile pentru viitorul apropiat? “BNR nu a mai majorat dobânda de politică monetară, la ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie, dar băncile comerciale au aplicat creşteri, iar acest lucru a îndepărtat o parte din cei care ar fi dorit să se împrumute”, a declarat, pentru Jurnalul, analistul economic Constantin Rudniţchi. El prevede un fenomen similar pentru anul 2019, când dobânzile ridicate vor face ca unii solicitanţi să se califice mai greu pentru preluarea unui credit. Dobânda de politică monetară a Băncii Naţionale a României (BNR) este în acest moment de 2,5%, stabilită la data de 7 mai, după trei creşteri consecutive în 2018. La începutul anului, nivelul era de 1,75%.

BNR temperează excesele

Un alt factor care va tempera evoluţia creditării anul viitor îl reprezintă noul Regulament BNR, care va intra în vigoare la 1 ianuarie. “Băncile şi clienţii care făceau excese nu le vor mai face. Împrumuturi cu rata de peste 40%, până la 60% din venitul lunar, nu vor mai fi posibile”, a spus Rudniţchi. În aceste condiţii, analistul crede că piaţa imobiliară nu va scădea, ci mai degrabă va stagna, atât la tranzacţii, cât şi la preţuri. Şi asta deoarece “în real estate mai sunt şi altfel de investitori, nu numai împrumutaţii, aşadar intră şi alţi bani, pe lângă cei din credite”.

Scade cererea solvabilă

La rândul său, Ion Radu Zilişteanu, expert în domeniul imobiliar, semnalează o scădere a cererii solvabile în piaţa imobiliară, pe fondul limitării gradului de îndatorare, măsură anunţată de BNR, dar şi a creşterii indicatorului Robor. “Se constată o aplatizare a preţurilor, o oprire din creştere, iar pentru prima jumătate a anului viitor, poate chiar pentru întreg anul 2019, ne putem aştepta la o uşoară scădere“, a declarat Zilişteanu, pentru Jurnalul.

Împrumuturile, pe panta descendentă

În primele zece luni ale acestui an, numărul creditelor acordate de bănci populației a urcat de la 1.833.062, câte erau în decembrie 2017, la 2.014.673 la sfârşitul lui octombrie 2018, conform datelor publicate de banca centrală. Primele luni ale anului 2018 au fost propice activităţii de creditare, numărul împrumuturilor crescând constant, de la 4.747 în ianuarie până la vârful de 31.446 împrumuturi acordate persoanelor fizice în luna mai. Apoi a urmat o scădere constantă, până în octombrie, când numărul total al creditelor a avansat cu numai 12.486.

Tot un declin se observă, în ultima perioadă, şi la valoarea totală a creditelor acordate populaţiei. Astfel, în luna august aceasta a urcat cu echivalentul sumei de 1,186 miliarde de lei, în septembrie a intervenit o creditare mai mică, de numai 1,022 miliarde de lei, iar în octombrie, valoarea creditelor pentru persoane fizice a crescut şi mai puţin, cu numai 935 miliarde de lei, până la un total de 132,27 miliarde de lei.

Evoluţia preţurilor la apartamente

Potrivit celor mai recente date ale indicelui imobiliare.ro, preţurile apartamentelor au înregistrat creşteri uşoare în ultima perioadă. Astfel, în luna noiembrie 2018, a avut loc un salt de 1,1% (sau 14 euro pe metru pătrat) faţă de octombrie, respectiv de 6,2% (73 euro/mp) comparativ cu noiembrie 2017. Indicele imobiliare.ro reprezintă o medie a preţului solicitat, exprimat în euro pe metru pătrat util pentru apartamentele de vânzare situate în blocuri, cu destinaţie rezidenţială, pe baza anunţurilor publicate pe site-ul cu acelaşi nume de către agenţiile imobiliare şi proprietari.

“Este nevoie ca statul să vină cu un Indice Imobiliar, pentru a şti exact cum au evoluat preţurile din piaţă” – Constantin Rudniţchi, analist economic

“Piaţa imobiliară poate înregistra anul viitor o creştere a preţurilor, dar nu una senzaţională” – Ion Radu Zilişteanu, expert în domeniul imobiliar

 

 

×
Subiecte în articol: credite imobiliare