x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creditarea va fi deblocată

Creditarea va fi deblocată

01 Apr 2009   •   00:00

Banca Naţională a României (BNR) va reduce de la 40% la 0% rata rezervelor minime obli­ga­torii pentru liniile de finanţare în valută de­ţi­nute de bănci, în cazul în care scadenţa acestora este mai mare de doi ani.



Măsu­ra va elibera în piaţă maximum 8 mi­liarde de euro, bani pe care băncile îi vor folosi pentru creditarea economiei, nu însă şi pentru împrumuturi cu buletinul sau pentru zonele cu probleme, cum ar fi creditul imobiliar. Banii ajunşi în piaţă vor ajuta şi leul care este de aş­tep­tat că se va aprecia în perioada urmă­toare. BNR are rezerve minime obligatorii în valoare de peste 12 miliarde de euro de la bănci, pe care intenţionează să le reducă "extrem de gra­dual", după cum a declarat recent Isărescu.

Consiliul de Administraţie al BNR a mai decis să menţină dobânda de politică monetară la 10% şi ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută, la nivelul de 18% la lei şi 40% la valută. Dar a exclus pa­si­vele în valută cu scadenţe rezidua­le de peste doi ani din calculul rezervei.

"CA al BNR a anali­zat şi aprobat scrisoarea de inten­ţie transmisă FMI privind obţinerea unui aranjament de fi­nan­ţare ex­ter­nă cu instituţiile financiare inter­na­ţionale şi UE", se arată într-un comunicat al băncii. BNR va monitoriza atent evo­luţiile inter­ne şi ale me­diului economic global astfel încât, prin adec­varea instrumentelor de care dispune să asigure atingerea obiectivelor de menţinere a stabilităţii preţu­rilor pe termen mediu şi de stabilitate financiară.

×
Subiecte în articol: economic