x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creditele in lei, mai accesibile

Creditele in lei, mai accesibile

de Adrian Mihai    |    31 Ian 2006   •   00:00
Creditele in lei, mai accesibile

Bancile isi muta atentia spre creditarea in lei, dupa intrarea in vigoare a normei BNR, care a majorat rezerva minima obligatorie la resursele in valuta.

Rezerva minima obligatorie pentru resursele atrase in valuta a crescut saptamana trecuta de la 30% la 35%. Coincidenta sau nu, bancile si-au modificat produsele, iar comunicarea a vizat creditarea in lei, chiar daca unele noutati vizau si creditele in valuta. Bancherii au preferat sa mute atentia clientilor spre creditele in lei.

SCHIMBARI. Raiffeisen Bank a micsorat dobanzile cu 1%-2% si a marit perioadele de creditare cu cinci ani. La creditele garantate cu ipoteca - Flexicredit Plus, a fost desfiintata limita de creditare. Ele sunt totusi plafonate, deoarece conform reglementarilor BNR toate ratele pe care trebuie sa le plateasca un client, indiferent daca isi ia un credit pentru casa, electrocasnice sau nevoi personale, nu trebuie sa depaseasca 40% din venitul sau net.

Alpha Bank Romania a imbunatatit caracteristicile creditelor pentru nevoi personale - Alpha 4ALL - acordate in lei pentru a veni in sprijinul clientilor care doresc sa se imprumute in moneda nationala, potrivit unui comunicat de presa al bancii. Dobanzile pentru creditele in lei pentru sume de pana la 10.000 de euro au fost reduse cu doua puncte procentuale. Noile valori ale dobanzilor pentru aceste credite sunt de 12% sau 13%, in functie de perioada si de suma. In noile conditii, dobanda anuala efectiva pentru creditele in lei (echivalent a 5.000 de euro), acordate pe o perioada de maximum cinci ani, este acum 16,79%.

PLAFON. HVB Bank si-a modificat si ea oferta "sporind si mai mult gradul acestora de accesibilitate si flexibilitate. "S-ar putea spune chiar ca banca tinteste tinerii angajati. Astfel, pentru obtinerea unui imprumut, varsta minima este acum de 20 de ani, venitul net lunar minim a scazut de la 750 lei la 600 lei si este acum raportat la veniturile familiei, si nu doar la cele ale solicitantului. In plus, vechimea minima in munca este de un an, in loc de doi, cat pre-vedeau conditiile anterioare de eligibilitate. Miscarea este normala, avand in vedere faptul ca accesul la piata creditelor in valuta a fost limitat. Toate produsele de creditare oferite de HVB Bank persoanelor fizice sunt disponibile si in valuta. Avand in vedere insa ca banca a depasit plafonul impus de BNR pentru expunerile in valuta, credite in valuta pot fi contractate deocamdata doar de persoanele care realizeaza venituri in valuta in care solicita creditul.

BNR A RESTRICTIONAT CREDITELE IN VALUTA
Franarea creditarii reprezinta o preocupare constanta a Bancii Nationale a Romaniei. "Expansiunea cererii interne a continuat sa depaseasca semnificativ productia interna, accentuand dezechilibrul extern si alimentand presiuni inflationiste de durata", se arata in comunicatul de presa emis de BNR dupa ultima sedinta a consiliului de administratie, cea in care a fost marita rezerva minima obligatorie de la 30% la 35%. La jumatatea anului trecut, BNR a decis ca bancile comerciale sa constituie o rezerva minima obligatorie (RMO) de 30% pentru toate fondurile obtinute in valuta, indiferent de scadenta acestora si momentul atragerii. Concomitent, Consiliul de Administratie al BNR, condus de guvernatorul Mugur Isarescu (foto) a decis sa coboare cu doua puncte, de la 18% la 16%, nivelul RMO aplicat la resursele in moneda nationala atrase de bancile comerciale. Imprumuturile in monede straine au avansat in perioada mai 2004 - mai 2005 cu aproape 65%, ritm care a determinat FMI sa ceara BNR introducerea unor restrictii suplimentare.

2005, EXPLOZIE DE VALUTA
Creditul acordat populatiei reprezinta 35,4% din creditul neguvernamental, ponderea acestuia crescand numai in primele zece luni ale anului 2005 cu 7 puncte procentuale, comparativ cu 3,7 puncte procentuale in intreg anul 2004, se arata intr-un studiu al BNR. Creditul acordat populatiei a depasit ca valoare atat creditele de productie, cat si cele de investitii ale firmelor. Daca la inceputul anului trecut componenta in lei a creditului acordat populatiei era dominanta, componenta in valuta a recuperat aproape integral decalajul, astfel incat in luna octombrie cele doua ponderi erau relativ egale. Pe categorii de credite, componenta in lei predomina in cazul creditului de consum, peste 60%. Peste 90% din creditele ipotecare au fost acordate in valuta.
×
Subiecte în articol: economic valuta creditele