x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creditele la control

Creditele la control

16 Mar 2004   •   00:00

Societatile de asigurare vor raporta Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) politele pentru creditele de consum si ipotecare incheiate dupa 30 martie.

La finele acestei luni intra in vigoare normele CSA care stipuleaza ca societatile de asigurare pot suporta pierderile in cazul in care imprumutatul cu polita de asigurare are intarzieri la plata. "Nu puteam sa prevedem ca asigurarile incheiate pana acum sa fie luate in calcul, pentru ca norma s-ar fi aplicat retroactiv. Daca am fi cerut ca limita de expunere sa fie raportata la soldul politelor vandute pana in prezent, am fi oprit activitatea unor societati, care au vandut aceste asigurari fara sa stie ca vor avea alte reglementari", a declarat Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, a explicat Crisan.

Restrictii

Normele limiteaza retinerea neta a unui asigurator la o valoare raportata la activul net al companiei. Astfel, valoarea creditelor pentru care societatea s-a angajat sa suporte pierderile in cazul in care imprumutatul are intarzieri la plata nu poate depasi mai mult de 12 ori nivelul activului net. Expunerea pe un debitor nu poate trece de 5.000 de euro in cazul creditelor de consum si 50.000 de euro pentru imprumuturile imobiliare. Limitarea expunerii vizeaza doar retinerea neta. Veniturile obtinute de societatile de asigurari din acoperirea riscului de creditare va fi de cel mult 25% din totalul primelor nete subscrise la toate clasele de asigurari generale. Portofoliul societatilor va fi analizat trimestrial.

La limita

Potrivit lui Crisan, daca erau contabilizate incasarile din politele de credit de pana la 30 martie, o serie de societati, in principal Asiban si BCR Asigurari, ar fi raportat depasirea pragului maximal si ar fi fost nevoite sa stopeze colaborarea cu bancile in domeniul creditului ipotecar si de consum. Pana in prezent, companiile de asigurare au acoperit riscul de neplata pentru credite de ipotecare si imprumuturi de consum, in valoare de peste 40.000 de miliarde lei, a mentionat Crisan. Aceasta suma este sensibil apropiata de volumul maximal, reprezentand de 12 ori activul net la nivelul intregii piete a asigurarilor. Societatile care dupa 30 martie vor depasi aceasta limita vor fi nevoite sa reasigure riscurile suplimentare pe piata interna sau internationala.

Numarul creditelor a crescut

Creditele luate de populatie si firmele particulare au crescut, in luna ianuarie, cu 2% in termeni reali, pana la 315.128 miliarde de lei, in crestere cu 49,9% fata de sfarsitul primei luni a anului precedent. Anul trecut, finantarile pentru populatie au crescut de peste trei ori.
( VALI BLANARU )

×
Subiecte în articol: economic