x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creditorii RCS & RDS cer falimentul

Creditorii RCS & RDS cer falimentul

de Gabi Golea    |    02 Mar 2011   •   20:19
Creditorii RCS & RDS cer falimentul
Sursa foto: /Intact Images
154484-cristi-preda-gsp-intact-20110302160017011.jpgAntena TV Group SA a cerut insolvenţa companiei de telecomunicaţii RCS & RDS printr-un do­sar înregistrat pe 1 martie la Tribunalul Bu­cureşti, Secţia a VII-a Comercială. Obiectul cauzei acestui dosar este "procedura insolvenţei - societăţi pe acţiuni", iar materia juridică – "faliment", termenul de judecată a fost stabilit pentru 17 mai 2011.

Antena TV Group are de recuperat de la RCS & RDS o creanţă de 2,1 milioane de lei, inclusiv TVA (echivalentul a aproape jumătate de milion de euro). Suma reprezintă banii pe care RCS & RDS ar fi trebuit să îi plătească pentru retransmisia televiziunilor Antena 3 şi Euforia TV în perioada ianuarie-iunie 2010.

Insolvenţa companiei RCS & RDS a mai fost solicitată în cursul anului trecut şi de societăţile Euroline şi Star Print Trade Co, termenele de judecată fiind stabilite pentru luna iunie 2011. Astfel, SC Euroline SRL a cerut insolvenţa SC RCS & RDS SA printr-un dosar înregistrat la Tribunalul Bucureşti în 9 iulie 2010. În acest caz, termenul de judecată este 17 iunie 2011. De asemenea, SC Star Print Trade Co SRL a cerut insolvenţa SC RCS & RDS SA printr-un dosar înregistrat la Tribunalul Bucureşti în 21 iulie 2010, termenul de judecată fiind 9 iunie 2011.

O simplă căutare pe Google după "abuzuri RCS & RDS" ne oferă 67.900 de rezultate. Că e vorba despre marile forumuri online (precum cel al softpedia) sau petitieonline.ro, bloguri personale ori publicaţii locale, spaţiul internetului este plin de plângeri, sesizări, reclamaţii la adresa RCS & RDS. La acest capitol ar putea intra şi procesul intentat de angajaţi din Iaşi ai operatorului AirBites, după preluarea acestuia de compania controlată de Zoltan Teszari. "Am dat în judecată RCS & RDS şi primul termen a fost stabilit pentru 16 iunie 2010", declara avocata Delia Navrotescu, cea care îi reprezenta pe angajaţii AirBites. "Am cerut să ni se spună cine este angajatorul şi care este fişa pos­tu­lui angajaţilor. În curând vom deschide o nouă acţiune în instanţă pentru a anula deciziile de concediere, întrucât 13 din cei 16 angajaţi ai AirBites au fost concediaţi pe motive disciplinare, 3 fiind în concediu medical." Angajaţii AirBites acu­zau com­pa­nia de telecomunicaţii de condiţii dificile de luc­ru, intimidare, discriminare şi lipsă de comunicare. Potrivit unor informaţii postate pe blogul avocatei Navrotescu, în luna august a anului trecut, "patru din cei 16 foşti angajaţi ai AirBites şi-au obţinut în instanţă vechile funcţii".

Nici de amenzi nu duce lipsă RCS & RDS, acelaşi Google returnând 104.000 rezultate la aceas­tă căutare. Ultima amendă serioasă primită de la autorităţi este legată de abuziva "taxă de men­tenanţă". În septembrie 2010, Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a amendat operatorul cu 300.000 de lei pentru că nu şi-a notificat abonaţii în mod individual cu privire la introducerea, pentru serviciul de telefonie fixă, a unei taxe în valoare de 5 lei şi pentru că nu a modificat contractul-cadru, astfel încât să fie asigurat dreptul abonaţilor de a fi informaţi în mod individual cu privire la modificările contractuale.

Compania lui Zoltan Teszari, datoare vândută şi către bănci
RCS & RDS este una dintre cele mai îndatorate companii de pe piaţa românească, având în vedere că şi-a bazat extinderea rapidă pe credite bancare. Împrumutul sindicalizat în valoare de 500 milioane de dolari pe care l-a luat în decembrie 2007 a fost la data respectivă cel mai mare credit bancar luat de o firmă privată româ­neas­că. A fost aranjat de ING şi Citibank, dar au mai partcipat şi alte trei bănci: ABN Amro, actuala Royal Bank of Scotland, Bank Austria Creditanstalt (acum UniCredit) şi Raiffeisen. Conform unor surse din piaţă, ING a contribuit cu 130 mi­lioane de dolari, ABN Amro cu 148 milioane de dolari, iar Citibank, Bank Austria Creditanstalt şi Raiffeisen cu câte 43 milioane de dolari fiecare.
A plătit RCS & RDS acest datorii sau are restanţe? Băncile implicate au refuzat să comenteze, invocând secretul bancar, însă agenţia de rating Moody's a schimbat recent perspectiva ratingului "Ba3" al companiei de comunicaţii de la "ne­gativă" la "stabilă". Una dintre motivaţii a fost nivelul ridicat al datoriilor care ajung la maturitate în 2011 şi 2012. Potrivit Moody's, RCS & RDS trebuie să plătească sau să refinanţeze în acest an datorii de 175 milioane de dolari către bănci, urmate de alte 375 milioane de dolari în anul 2012. Operatorul român de comunicaţii a mai contractat anul trecut, în luna mai, un credit de 100 milioane de dolari de la ING. Însă pentru aceste împrumuturi operatorul de telefonie mobilă a depus de-a lungul timpului garanţii de rang 2 pe 51% din acţiunile RCS, precum şi ga­ranţii de prim rang pe 2,4% din acţiunile RCS plus gaj pe mai multe conturi ale companiei.

×