x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creditul pe card a luat locul celui cu buletinul

Creditul pe card a luat locul celui cu buletinul

de Daniela Ivan    |    29 Feb 2012   •   21:00
Creditul pe card a luat locul celui cu buletinul

Bancile s-au adaptat noilor conditii de criza si au inceput sa lanseze cre­dite pe carduri care de care mai tentante, numai bune pentru a face cumparaturi in magazine sau pe Internet. Batalia dintre institutele de credit este asa de mare incat fiecare a incheiat parteneriate cu supermarketuri, fast food-uri, magazine de IT&C sau de imbracaminte, hoteluri, policlinici private, farmacii, firme de turism etc. pentru a oferi imprumuturi de la 3 pana la 12 rate fara dobanda.

Unele acorda si puncte care se transforma in bani in functie de valoarea cheltuita (un punct echivaleaza cu 0,005-0,006 lei). Majoritatea cardurilor de credit ofera o perioada de gratie cuprinsa intre 18-60 de zile, timp in care nu se plateste nici o dobanda, cu conditia ca dupa aceasta perioada sa se achite integral suma imprumutata.
In acest labirint de oferte de carduri de cre­dit, oamenii trebuie sa se gandeasca bine de ce au nevoie de un astfel de imprumut si cum vor sa-l foloseasca.

Perioada de gratie
Cine doreste sa utilizeze cardul doar pentru perioada de gratie si pentru bonusul de la cumparaturi, atunci trebuie sa caute cardurile cu cea mai mare perioada de gratie si cu o lista de magazine partenere in care sa se regasesca cat mai multe dintre cele in care isi face de regula cumpara­turile. Majoritatea cardurilor ofera o perioada de gratie cuprinsa intre 18-60 de zile. Aproape doua luni de zile in care beneficiezi de un cec in alb si nu platesti nici un fel de dobanda. Ca un imprumut de la prieteni. Conditia de baza este ca la scadenta sa rambursezi integral suma trasa de pe card. Cea mai mare perioada de gratie este oferita de Punct Card de la BRD (60 de zile).

Acest card poate fi folosit atat in tara, cat si in strainatate si ofera si puncte pentru sumele cheltuite la clientii parteneri. Pentru fiecare leu cheltuit in tara sau in strainatate, clientul acumuleaza un punct. Daca platile sunt efectuate la comerciantii parteneri BRD, pentru cumparaturile cu valoare mai mica de 150 de lei, clientul primeste 2 puncte pentru fiecare leu cheltuit, in timp ce pentru cumparaturile cu valoare mai mare de 150 de lei, el acumuleaza cate 2,5 puncte/leu cheltuit. Singura banca care ofera o perioada de gratie de 56 de zile si pentru banii retrasi de la bancomat este Banca Transilvania. Master Card Forte este un card care permite plata fara dobanda atat la comercianti, cat si la bancomat.

Rate cu dobanda zero
Cardul de credit al BCR POWERCARD ofera program de loialitate, perioada de gratie si reduceri acordate la comerciantii parteneri. Exista 1.181 de comercianti unde plata cumparaturilor se poate face in 12 rate egale fara dobanda. Se ofera o perioada de gratie de 53 de zile, in care dobanda este zero, pentru platile efectuate cu cardul de credit la comercianti, pe Internet sau pentru plata facturilor la ATM-uril banci. In plus, pentru fiecare 1 leu cheltuit la comerciantii acceptanti din tara, strainatate sau pe internet primesti 1 punct, care valoreaza 0,006 lei.

Concret, cine face cumparaturi de 1.000 de lei pe luna cu acest card castiga 6 lei. Un card la fel de complex este si Bonus Card, de la Garanti Bank. Si acesta ofera exact aceleasi facilitati ca si cardul BCR, difera doar magazinele partenere si dobanda si comisioanele aferente. De asemenea, sunt carduri care inapoiaza clientului un anumit procent din suma cheltuita. De exemplu, cardul RBS Visa, de la Royal Bank of Scotland, si Cardul Destept, de la Banca Roma­neasca, dau inapoi clientilor pana la 2% din suma cheltuita, in functie de suma cheltuita lunar pe card.

Cardul American Express Green, de la Bancpost, ofera o peri­oa­da de gratie de 55 de zile si o suma mi­nima de rambursat de 2,5% din va­loarea creditului consumat. In plus in 500 de locatii din tara se ofera re­du­ceri de 20% la cumparaturi. Cum­paraturile efectuate sunt protejate pe o perioada de 90 de zile, in cazul deteriorarii accidentale sau furtului.

Dobanzi si comisioane
Persoanele care doresc sa utili­­ze­ze cardul pentru imprumuturi pe care sa le achite cu dobanda trebuie sa fie foarte interesate de dobanda DAE. In acest moment dobanda pla­tita este cuprinsa intre 16,72% si 25,05% la suma utilizata. In prezent, In­tesa Sanpaolo Bank percepe cea mai mica dobanda, respectiv 16,72%, iar la polul opus se afla UniCredit Ti­riac Bank, cu o dobanda de 25,05%. Pe langa dobanda, exista si costuri de administrare de 10-50 lei/an.

×