x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cresc afacerile constructorilor

Cresc afacerile constructorilor

01 Mai 2004   •   00:00

Preturile produselor industriale, ale serviciilor si activitatilor din constructii vor creste in urmatoarele trei luni. In schimb, firmele vor avea mai multe contracte si vor aparea noi locuri de munca in constructii si comert.

DANIELA IVAN

Managerii societatilor comerciale estimeaza o crestere a activitatilor din industrie, constructii, comert si servicii pentru urmatoarele trei luni, releva un sondaj de opinie realizat de Institutul National de Statistica. In top se afla activitatile de constructii, care vor beneficia de o marire a volumului de activitate cu aproape 60%.

Exporturi competitive

Rezultatele anchetei efectuate in luna aprilie pe un numar de aproape 4.000 de manageri arata ca acestia considera ca activitatile firmelor pe care le conduc vor creste, prin marirea numarului de contracte si comenzi. Totodata, acestia opineaza ca va spori competitivitatea produselor romanesti pe piata Uniunii Europene cu circa 13%, cat si pe alte piete cu circa 8 procente.

Locuri de munca

Se asteapta o mare dinamizare a activitatilor din constructii, dupa amorteala din aceasta iarna. Estimarile managerilor de la companiile de profil arata ca numarul de comenzi si contracte se va mari cu 58%. In acest sector de activitate, vor aparea noi locuri de munca, ancheta de conjunctura indicand o sporire a numarului de salariati cu 38%.

Comerciantii vor vinde mai mult

Si-n acest domeniu va creste numarul de salariati cu circa 8%, ca urmare a evolutiei pozitive a vanzarilor, cu consecinte in cresterea volumului de contracte adresate furnizorilor de marfuri. Insa, in comert au fost semnalate si cateva probleme care incetinesc ritmul cresterii. Este vorba despre o cerere insuficienta venita din partea consumatorilor, concurenta acerba si problemele financiare cu care se confrunta comerciantii.

Preturile cresc

Se va manifesta o crestere a cererii cu circa 38% si o stabilizare a numarului de salariati, eventual o usoara crestere cu 3% a numarului de locuri de munca. Vestea rea pentru populatie este ca managerii chestionati din toate domeniile de activitate au indicat o crestere a preturilor pentru produsele sau serviciile pe care firmele lor le produc.
×
Subiecte în articol: economic