x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cresc impozitele în 2012. Românii au primit un cadou otrăvit din partea Guvernului

Cresc impozitele în 2012. Românii au primit un cadou otrăvit din partea Guvernului

27 Dec 2011   •   21:00
Cresc impozitele în 2012. Românii au primit un cadou otrăvit din partea Guvernului

Nici nu a trecut Craciunul, ca Guvernul Boc a dat o noua lovitura la bu­zu­narele romanilor: cresc taxele si im­pozitele locale. Si nu oricum, ci cu 50%. Guvernul a discutat o ordonanta de urgenta prin care taxele si impozitele locale vor fi majorate pana la 50%. Limita de crestere a im­pozitelor locale a fost anul trecut de 20%, deci primariile pot asupri mai bine cetatenii. Asta inseamna ca impozitul pe locuinte, pe terenuri, pe garaje, pe automobile etc. va putea fi marit cu un procent pe care fiecare pri­marie il va decide, dar care nu poate depasi 50%. In plus, Codul Fiscal din 2012 mentine impozitarea su­plimentara a persoanelor care au mai multe case, precum si a detinatorilor de masini a caror capacitate cilindrica depaseste 2.000 centimetri cubi. Guvernul a decis anul trecut ca impozitul pentru autovehicule cu o capacitate cilindrica de peste 2.000 de centimetri cubi sa fie dublat, iar persoanele care detin in proprietate mai multe cladiri sa achite impozite majorate cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domici­liu, cu 150% pentru a doua cladire in afara adresei de domiciliu si cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara adresei de domiciliu.

Si asta nu este singura veste rea. Guvernul discuta mod­i­ficarile aduse Codului Fiscal 2012. Accizele la motorina vor creste de la 1 ianuarie 2012 cu 4,4%, de la 358 euro/tona la 374 euro/tona, respectiv de la 302,51 euro/1.000 litri la 316,03 euro/1.000 litri, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, elaborat de Ministerul Finantelor Publice.

Codul Fiscal 2012 nu prevede nici o masura care sa vina in ajutorul oamenilor, pentru a le mai lua dupa umeri ceva din povara fiscala care-i apasa tot mai mult in ultima vreme. Mult discutata reducere a CAS (contributia de asigurari sociale) a ramas doar o vorba. Asadar, relansarea economiei prin relaxare fiscala este o cale parasita de Guvernul Boc.

Taxele puteau fi majorate pana la 20%. Ministrul Finan­telor, Gheorghe Ialomitianu, spune ca aceste majorari nu au nici o lega­tura cu ministerul pe care-l conduce si ca aceste propuneri au fost venite din partea asociatiilor de primari.

"Au fost doua variante trimise de asociatia primarilor, respectiv eliminarea cotei de 20% si sa poata majora in functie de puterea financiara a locuitorilor, iar a doua sa majoram de la 20% la 50%. Pana acum, nu s-a luat nici o decizie. Ministerul Finantelor va merge miercuri in guvern cu ordonanta de urgenta, mai sunt si altele de aprobat", a spus Ialomitianu.
Concret, primariile vor putea majora impozitul pe cladiri, terenuri, garaje sau pe masini.

Ce se modifica in codul fiscal
O alta ordonanta de urgenta foarte importanta pe care o va lua in discutie guvernul este cea care aproba Codul Fiscal care intra in vigoare incepand cu anul 2012.

Potrivit acestui proiect, accizele la motorina vor creste de la 1 ia­nuarie 2012 cu 4,4%, de la 358 euro/tona la 374 euro/tona, respectiv de la 302,51 euro/1.000 litri la 316,03 euro/1.000 litri, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, elaborat de Ministerul Finantelor Publice. In anul 2012 va fi mentinut nivelul accizelor aplicate in anul 2011 pentru sortimentele de cafea, respectiv cafea verde – 153 euro/tona, cafea prajita, inclusiv cu inlocuitori – 225 euro/tona, cafea solubila: 900 euro/tona. Finantele estimeaza ca vor incasa suplimentar la bugetul de stat venituri de 346,3 milioane lei din majorarea accizelor la motorina de la 1 ianuarie 2012. Totodata, specialistii Ministerului de Finante spera ca vor incasa din accize, pentru toate produsele la care se aplica aceasta taxa, 21,18 miliarde de lei, respectiv 10,8% din totalul incasarilor la buget.

Tot de la inceputul anului viitor, taximetristii vor putea sa aleaga intre sistemul real de impozitare sau determinarea venitului pe baza de norma de venit. Pentru a-si exercita aceasta optiune, ei vor completa formularul 220 "Declaratie privind venitul estimat" pana la 31 ianuarie 2012.

Biruri mai mari
Persoana fizica nerezidenta devenita rezidenta in Romania nu va mai beneficia incepand cu anul urmator de perioada de trei ani in care este scutita de plata impozitului pe venit. Aceste venituri urmeaza a fi supuse impunerii incepand cu anul calendaristic urmator celui in care persoana fizica a obtinut rezidenta in Romania, concomitent cu acordarea acelorasi drepturi de deducere de care beneficiaza o persoana fizica romana.

In acelasi timp, va fi mentinuta obligatia de plata a impozitului pe veniturile obtinute din orice sursa de catre o persoana fizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania, pentru inca trei ani urmatori celui in care are loc schimbarea rezidentei acesteia intr-un stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri.

Codul Fiscal din 2012 mentine impozitarea suplimentara a persoanelor care au mai multe case, precum si a detinatorilor de masini a caror capacitate cilindrica depaseste 2.000 de cm.

In vara anului trecut, Guvernul a decis ca impozitul pentru autovehicule cu o capacitate cilindrica de peste 2.000 centimetri cubi sa fie dublat, iar persoanele care detin in proprietate mai multe cladiri sa achite impozite majorate cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire in afara adresei de domiciliu si cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara adresei de domiciliu.

O modificare importanta pentru firme se refera la devansarea termenului de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit de la 25 aprilie la 25 martie inclusiv a anului urmator. Totodata, companiile vor avea posibilitatea sa opteze intre plata trimestriala sau anuala a impozitului pe profit, in ultimul caz fiind necesare plati anticipate in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent. Data platii este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata.

O alta reglementare prevede introducerea pentru firmele cu cifra de afaceri de pana la 100.000 euro a obligativitatii depunerii declaratiei unice o data la trei luni si nu lunar.

De la 1 ianuarie si pana la jumatatea anului viitor, firmele care isi platesc datoriile catre stat vor beneficia de reducerea la jumatate a penalitatilor.

Bancile vor trece la standardele internationale
Incepand cu 2012, bancile co­merciale vor aplica standardele internationale de raportare financiara (IFRS) si vor renunta definitiv la standardul romanesc de contabilitate (RAS). Pe parcursul anului viitor, diferenta de provizioane care urmeaza sa fie eliberata pe baza tratamentului diferit nu va fi impozitata daca suma este introdusa in rezerve si nu in profit. De altfel, bancile vor aplica o serie de filtre prudentiale elaborate de BNR pentru ca volumul provizioanelor sa nu difere foarte mult fata de valorile actuale.

La jumatatea lunii noiembrie, se­cretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Dan Lazar declara ca modificarile fiscale din perioada urmatoare vor urmari stabilitatea la nivelul taxelor si simplificarea procedurilor, printre masurile vizate fi­gurand extinderea impozitarii in sistemul normelor de venit si gene­ralizarea platii impozitelor in data de 25 ale lunii.
Guvernul va discuta modi­ficarile Codului Fiscal care vor intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2012.

×
Subiecte în articol: taxe si impozite taxe si impozite 2012