x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creşte taxa de poluare

Creşte taxa de poluare

de Elena Stan    |    02 Iul 2008   •   00:00
Creşte taxa de poluare

Taxa de poluare auto plătită pentru înmatricularea maşinilor second-hand creşte cu pînă la 700 de euro din taxele plătite suplimentar către RAR.

Taxa de poluare auto plătită pentru înmatricularea maşinilor second-hand creşte cu pînă la 700 de euro din taxele plătite suplimentar către RAR. 

 
Românii care vor să înmatriculeze în circulaţie o maşină second-hand achiziţionată din străinătate trebuie să plătească o serie de dări suplimentare. Calculul taxei de poluare auto, intrată în vigoare la 1 iulie, se face pe baza cantităţii de emisii de CO2 trecută în cartea de identitate a maşinii. Costurile suplimentare apar pentru înmatricularea maşinilor care nu au trecute aceste emisii în cartea de identitate. Testul de măsurare a emisiilor de CO2 se poate realiza doar la trei centre RAR din ţară şi costă în jur de 2.200 de lei (600 de euro). Proprietarii maşinilor care au trecută cantitatea de CO2 în cartea tehnică, dar nu o au trecută în cartea de identitate vor scăpa mai ieftin, deoarece acest serviciu se poate realiza la orice sediu RAR şi costă 25 de lei.


REDUCERE. Alte costuri suplimentare apar pentru cei care vor să beneficieze de reduceri la înmatricularea maşinilor, reduceri care se calculează în funcţie de starea tehnică generală a maşinii, dotare şi vechime. Elementele de depreciere în funcţie de care este calculată taxa de poluare auto sînt evaluate contra cost de Registrul Auto Român, iar cumpărătorii nemulţumiţi de valoarea taxei de poluare vor avea posibilitatea să conteste suma apelînd la un expert autorizat din cadrul Corpului Experţilor Tehnici. Testul pentru stabilirea deprecierii autovehiculelor la RAR se ridică la 243 de lei (66,6 euro) la maşinile cu masă maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone şi la 299 de lei (82 euro) pentru cele care depăşesc această greutate.


RESTITUIRE. Sute de oameni s-au înghesuit ieri la Direcţiile Generale de Finanţe Publice din ţară pentru a depune dosarul de restituire a diferenţei dintre taxa de primă înmatriculare şi taxa de poluare auto. “Oamenii fie cer restituirea diferenţei pentru taxa de primă înmatriculare, fie cer calcularea taxei valabilă după noua lege”, a explicat Mircea Călin, directorul Adminstraţiei Financiare Timişoara. Unii funcţionari au fost luaţi prin surprindere de numărul mare al celor care au venit să depună cereri de restituire.

×
Subiecte în articol: economic taxa poluare