x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creşterea TVA la 24% a aruncat în aer moneda naţională

Creşterea TVA la 24% a aruncat în aer moneda naţională

de Daniela Ivan    |    29 Iun 2010   •   00:00
Creşterea TVA la 24% a aruncat în aer moneda naţională
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Cursul a atins maximul istoric şi a fost cotat de BNR la 4,3257 lei/euro. Este o consecinţă directă a majorării TVA cu 5 puncte procentuale şi a in­certitudinii care există în pieţele fi­nanciare vizavi de acordarea celei de-a cincea tranşe de la FMI. Miercuri, boardul FMI trebuie să decidă dacă România va primi cele 850 mili­oane de euro. Cursul de referinţă pu­blicat de Banca Naţională a Ro­mâniei (BNR) a crescut ieri cu 4,49 bani, la 4,3257 lei/euro, ajungând astfel la cel mai ridicat nivel de la in­troducerea monedei unice europene.

Creşterea cursului leu-euro va scumpi viaţa românilor. Cetăţenii care au credite în euro sau cei care lo­cuiesc în chirie vor da mai mulţi lei pentru a cumpăra euro. Şi facturile la te­lefonia mobilă sau fixă sunt calcula­te în lei în funcţie de cursul de schimb. Se vor majora preţurile mărfurilor importate din Uniunea Europeană.

Pe piaţa interbancară, cotaţiile au ajuns până la un maxim de 4,3300-4,3330 lei/euro, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2009. Potrivit dealeri­lor, clienţii comerciali sunt îngri­joraţi, du­pă ce directorul BNR, Eugen Ră­du­­lescu, a declarat că paritatea ar pu­tea ajunge "în bălării", până la 5-6 lei pentru un euro. "Nu ştiu unde se poa­te duce cursul şi nici nu vreau să mă gân­desc la acest lucru. Îngheţarea a­cor­dului cu FMI, cuplată cu o even­tu­a­lă paralizie a deciziei politice, l-ar pu­­tea duce în bălării. 5-6 lei pentru un eu­ro, poate şi mai rău", a afirmat Ră­dulescu, precizând că declaraţiile sunt în nume personal şi că ele nu re­prezintă poziţia oficială a BNR.

"Nici măcar în glumă n-ar trebui (ca reprezentanţii BNR - n.r.) să vorbească despre niveluri de 6 lei pentru un euro, pentru că ar da un semnal că nici o instituţie în ţara asta nu mai lucrează. România are nevoie de o depreciere controlată a leului, până la 4,5-4,6 lei pe euro. Până şi statele din zona euro au depreciat moneda, pentru a-şi recupera competitivitatea. Noi de ce n-am face-o? Noi ne comportăm ca şi cum am fi parte a zonei euro. Deocamdată cred că se testează piaţa, pentru a vedea ce nivel forţează piaţa", spune Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicată.  

"Deprecierea leului era inevi­tabilă, în condiţiile în care corecţia deficitului nu merge cum trebuie, în loc să scădem cheltuielile, creştem taxele şi impozitele. Pentru economia reală e o veste proastă, o spune orice manual de economie că în perioade de criză nu trebuie crescute taxele şi impozitele. Trebuie reduse salariile şi rezolvată problema deficitului bugetar şi al sistemului public de pensii. Deficitul sistemului de pensii este în jur de 3 miliarde de euro, este imens", consideră Ionuţ Du­mitru, analist-şef Raiffeisen Bank. El spune că, atât timp cât percepţia pieţelor financiare va fi negativă vizavi de majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, leul va creşte. Investitorii percep această creştere de taxe ca pe o veste negativă care va genera inflaţie şi un leu mai slab.

"Devalorizarea leului era ine­vi­tabilă şi ea nu rezultă neapărat din TVA, ci pentru că nu poate fi zdravănă o monedă a cărei economie e un dezastru. Creşterea cursului şi cea a preţurilor sunt două supape prin care se elimină tensiunea din e­co­nomie. Acum se opresc proiecte, in­vestiţii, se opresc fabrici, consum. Nu se poate în ritmul ăsta. Depre­cierea şi scumpirile măcar fac să meargă ceva în economie. Mai avem de apărat şi 22 milioane de români. Dacă se vrea să se apere băncile străi­ne, atunci da, vine BNR şi cheltu­ieşte re­zerva şi apără cursul, ceea ce ar fi o greşeală", consideră Ilie Şer­bănescu, analist economic.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, spune că piaţa va­lutară este stabilă în ciuda de­precierii leului: "A fost creat un plan psihologic care a influenţat cursul. Curtea Constituţională a dat verdict negativ pentru tăierea pensiilor, se aşteaptă verdictul de miercuri al FMI, şi toate acestea au creat un efect psihologic care a fost resimţit de leu. Însă piaţa e stabilă, nu sunt factori perturbatori şi chiar dacă deprecierea s-a simţit, aceasta nu e exagerată. După ziua de miercuri s-ar putea să vedem o altă dinamică pe piaţa mo­netară".


TVA 24% E EXCESIV, SE PUTEA 22%

"Creşterea TVA era inevitabilă şi se întâmpla şi în absenţa respingerii tăierii pensiilor la Curtea Consti­tuţională, dar cred că 24% este ex­cesiv, 22% ar fi fost acceptabil. Media europeană e 21,3%. Există alternative, în general se aplică un mixt de măsuri, ca în Spania sau în Marea Britanie: se taie achiziţii şi investiţii, se iau şi mă­suri de stimulare", spune Liviu Voi­nea.

"În eco­nomie se iau măsu­rile nu care trebu­ie, ci acelea care pot fi luate. E puţină discuţie că era altceva de făcut, din moment ce nu erau bani la buget. Trebuie să fie foarte clar un lucru: între 2004 şi 2008 a fost o creştere economică bazată doar pe finanţare externă şi import, pe ba­za căreia s-au mărit salariile la stat şi pensiile", spune Ilie Şer­bă­nescu. El a precizat că Româ­nia a ajuns în situaţia de a nu avea prea multe al­ternative. "Ce nu s-a ajustat în 2009 se va ajusta acum. De ce să ne supărăm acum pe TVA, când iniţial toţi au fost împotriva creş­te­rii taxe­lor şi apoi împotriva reduce­rii pensiilor şi salariilor bugetare? Dacă şi TVA este contestată, ce-o să se pu­nă la loc? Miliardul doamnei Udrea pentru case la ţară? Nu exis­tă decât ca proiect...", a adău­gat Şerbă­nes­cu.

Vestea majorării TVA pentru bănci este foartă proas­tă. "Aproape ca sigur vor fi şi creşteri de dobânzi, aşa că ceea ce se în­tâm­plă acum îi va afecta pe cei care au împrumuturi la bănci, mai ales în euro. Ceea ce a făcut Guvernul este foarte rău, pentru că proble­me­le deficitului bugetar au fost mutate şi amplificate în toată societatea, deşi cauza este în cheltuie­lile bugetare prea mari şi în venitu­ri­le prea slab colectate", a spus Ionuţ Dumitru.


NOI BIRURI DE LA 1 IULIE
Creşeterea TVA de la 19% la 24% va intra în vigoare de la 1 iulie, po­trivit Ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal, publicată ieri în Monitorul oficial. Prin Ordonan­­ţa de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal, Guvernul a impozitat cu 16% tichetele de masă, cadou, creşă şi de vacanţă, precum şi plăţile compensatorii.

Tot din 1 iulie, cota de cheltuieli deductibile calculată la drepturile de proprietate intelectuală va fi redusă de la 40% la 20% din venitul brut. În cazul veni­turilor prove­nind din crearea unor lucrări de artă monumentală, cota de cheltuieli deductibile va fi redusă la 25% din venitul brut, faţă de 50% în prezent.

O al­tă reglementare este impo­zitarea cu 16% a veniturilor sub formă de dobânzi din conturile şi depo­zi­tele bancare, indiferent dacă sunt la vedere sau la termen. Însă s-a renunţat la articolul care impu­nea proprietarilor de mai multe locuinţe să achite în acest an o taxă de solidaritate de până la 200%, chiar dacă în Guvern a fost aprobată şi această pre­ve­de­re. "Am rediscutat luni ordonanţa de modificare a Codului Fiscal şi am decis să eliminăm articolul pri­­vind taxa pentru clădiri, ur­mând ca Ministerul Finanţelor să reglementeze procedura prin­tr-un pro­iect de lege", a declarat mi­nis­trul Agriculturii, Mihail Dumitru.


LEGILE SĂRĂCIEI, LA VOTUL PLENULUI
Parlamentul va trebui să dezbată şi să adopte azi "legile sărăciei", după ce CCR a decis că prevederile privind tăierea pensiilor cu 15% şi recalcularea pensiilor magis­tra­ţilor sunt neconstitu­ţionale. Practic, parlamentarii vor trebui să dea un vot pe forma legilor din ca­re vor fi excluse articolele ne­cons­ti­tuţionale. Decizia de a se dezba­te azi în plenul reunit a fost lua­tă ieri de conducerea Parlamentului, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, explicând că PSD a acceptat ca aceste măsuri să fie adoptate rapid, deşi iniţial susţi­nea că ar trebui dezbătute separat în fiecare cameră. După adop­tarea de Parlament, legile să­răciei vor fi trimise la promulgare la preşedintele Băsescu şi du­pă
pu­blicarea în Monitorul Oficial vor intra în vigoare tăierile de salarii la bugetari. (Aniela Nine)

×
Subiecte în articol: special