x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza a tăiat o treime din piaţa de construcţii

Criza a tăiat o treime din piaţa de construcţii

de Daniela Ivan    |    21 Oct 2012   •   16:33
Criza a tăiat o treime din piaţa de construcţii
Vânzarea materialelor de construcţii a scăzut la 3,2 miliarde de euro, în acest an

Valoarea pieţei materialelor de construcţii va ajunge, până la finalul anului 2012, la 3,2 miliarde de euro. Cifra este mai mică cu o treime faţă de valoarea din anul 2008 când vânzările producătorilor de materiale de construcţii au atins un maxim de 4,5-5 miliarde de euro. În acest an vânzările au fost chiar mai mici decât arată datele statistice pentru că în valoarea pieţei intră şI o majorare de 5% a preţurilor. “ Au crescut preţurile  de producţie din cauza majorării tarifelor la energie electrică şi la gaze cu 1,5-1,6%, în timp ce la vânzare preţurile sunt cu circa 5% mai mari”, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR), Claudiu Georgescu. Acesta a mai declarat că în prezent construcţiile industriale şi cele de pe segmentul de retail sunt cele mai profitabile, dar pe rezidenţial este jale.

Cimentul rămâne pe primul loc

Din punct de vedere al vânzărilor, cimentul este pe primul loc, cu circa 600 milioane de euro, urmat de produsele de termoizolare şi de prefabricate, a mai spus  Claudiu Georgescu. Fabricile de ciment totalizează o capacitate de producţie de 16 mil. tone, însă în acest an producţia estimată este de numai 7,6 milioane de tone. Scădeea este foarte mare dacă comparăm cu vârful din 2008 când s-au produs 10,8 milioane de tone.
Ponderea exporturilor în totalul vânzărilor de ciment este în jur de 4,8%, conform datelor  patronatului de profil CIROM.
ŞI producătorii de vopsele se confruntă cu un nivel redus al cererii. Piaţa scade cu circa 10 procente pe an în contextul în care se construieşte din ce în ce mai puţin, iar preţurile cresc din cauza majorării materiilor prime. Practic, vânzările de lacuri  şi vopsele au scăzut de la peste 330 milioane de euro în 2008 la mai puţin de 230 milioane  de euro în 2011, iar datele pe 2012 nu sunt încă făcute public.

Programele de infrastructură, o speranţă

Programele de infrastructură cu fonduri europene şi investiţiile în agricultură, în special în proiectele de irigaţii, ar putea ajuta piaţa construcţiilor, a declarat Liviu Neagu, general manager la o firmă care produce utilaje de construcţii. “În momentul de faţă, estimările sunt că piaţa contrucţiilor ar putea să scadă un pic sub nivelul din 2011, dacă vorbim, pur şi simplu de constructori”, a precizat Neagu pentru Agerpres. Piaţa a fost ţinută la perfuzii de proiectele care au beneficiat de subvenţiile europene, gen Coridorul 4, proiectele care au fost pe partea de tratare a deşeurilor, elemente care au adus vigoare în anumite zone şi pentru anumiţi constructori. Pe de altă parte, structura cererii în piaţa de construcţii s-a modificat substanţial odată cu criza. În primul rând, piaţa rezidenţială a intrat foarte mult la apă, dezvoltatorii şi-au încheţat proiectele, iar cetăţenii au început să-şi construiască singuri locuinţele. “ Există probleme în piaţa rezidenţială, mai ales din punct de vedere al respectării normativelor şi, implicit al siguranţei utilizatorilor finali. În mediul rural, de exemplu, 65% din construcţiile rezidenţiale nu au autorizaţii de construire”, a spus Claudiu Georgescu.

×
Subiecte în articol: criza constructii piata