x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza a trimis românii la ţară

Criza a trimis românii la ţară

15 Dec 2010   •   16:40

Ponderea persoanelor care lucrează în agricultură este cea mai mare din Europa şi mult peste media UE, relevă datele. Sosirea crizei a agravat fenomenul în ultimii, numărul total al salariaţilor scăzând cu 645.000 de persoane de la începutul anului trecut. România ocupă acum penultimul loc în Europa după ponderea salariaţilor în totalul populaţiei ocupate, devansând doar Grecia, în timp ce procentajul persoanelor care lucrează "pe cont propriu" în agricultură este cel mai mare din Europa şi cu mult peste media UE, mai arată INS.

“Ţin să vă reţin mai mult atenţia asupra acestui indicator pentru că mi se pare ca fiind unul dintre cei unde situaţia României comparativ cu alte ţări vădeşte o discrepanţă în sens negativ îngrijorătoare şi unde cred că trebuie concentrată atenţia factorilor decizionali”, a declarat Vergil Voineagu,  preşedintele INS.

Circa 73%, adică 470.000 de oameni, au fost daţi afară de sistemul privat, majoritatea în 2009, în timp ce ajustarea în sistemul public s-a produs preponderent în acest an. În schimb, statul (instituţii plus companii) a dat afară 168.000 de oameni. Statul deţine 34% din numărul salariaţilor şI a dat afară în acest an 88.000 de persoane, cu 8.000 mai mult decât zona privată.

La finele lunii septembrie, populaţia ocupată a României era de 9,1 milioane persoane, la un număr de salariaţi de 6,46 milioane, în scădere cu 90.000 faţă de primul semestru.

Ponderea salariaţilor în totalul populaţiei ocupate a scăzut constant în acest an, în trimestrul al doilea scăzând cu trei puncte procentuale faţă de primele trei luni ale anului, până la 67,4%. România se plasează astfel pe penultimul loc din Europa, înaintea Greciei, şi cu 16,5 puncte procentuale sub media Uniunii Europene, de 83,9%.

Dezastrul este ilustrat şI de ponderea celor care trăiesc din cultivarea pământului sau creşterea animalelor, care este 26,8% faţă de media de 3,5% a Uniunii Europene.

Începând cu finele anului trecut, ponderea salariaţilor în total populaţie ocupată a scăzut constant, de la 70,7% în trimestrul al patrulea la 70,5% în primele trei luni ale acestui an, în timp ce proporţia non-salariaţilor din agricultură a înregistrat creşteri continue.

Valorile cele mai mari ale ratei de ocupare sunt înregistrate în Olanda (76,3%), Danemarca (74,1%), Suedia (72,9%), Austria (71,4%) şi Germania (71%).

Numărul lucrătorilor independenţi era de 2,4 milioane în trimestrul al doilea din acest an. Aceştia sunt persoane care sunt singurii proprietari sau coproprietari de întreprinderi fără personalitate juridică, în care muncesc. Din această categorie mai pot face parte lucrătorii familiali neremuneraţi şi lucrătorii la domiciliu care produc pentru piaţă, lucrătorii care exercită, atât individual cât şi colectiv, activităţi de producţie cu privire exclusiv la consumul final sau formarea de capital pe cont propriu.

×