x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza forţei de muncă loveşte toate firmele

Criza forţei de muncă loveşte toate firmele

de Daniela Ivan    |    24 Mai 2018   •   16:17
Criza forţei de muncă loveşte toate firmele

Lipsa forţei de muncă afectează toate ramurile economiei şi toate firmele, mici sau mari şi a devenit o problemă naţională. Grav este că oamenii  nu mai vor să muncească, spun conducătorii instituţiilor. “ Eu când îi aud pe unii că spun că salariile sunt mici, păi nu ai cui să le dai. Suntem nevoiţi să facem eforturi foarte mari, să înlocuim forţa de muncă cu utilaje care costă sume fabuloase şi nu reuşim de multe ori să le amortizăm”, a declarat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România /LAPAR/, Laurenţiu Baciu.

Şi managerii marilor firme se plâng că nu mai găsesc muncitori în România. Mihai Boldijar, director general al Bosch România, spune că lipsa forţei de muncă ar putea afecta investiţiile străine în ţara noastră. Pentru a-şi ţine angajaţii, grupul investeşte în dezvoltarea profesională a angajaţilor pe care-i pregăteşte în centre speciale. “Trebuie să înţelegem odată că acest învăţământ dual este necesar pentru cei care părăsesc şcoala generală, liceul şi care vor să lucreze într-o industrie. România mai are zece şcoli din 170 pe care le avea în 1989.  România este în urma tuturor ţărilor care au ales să implementeze acest sistem dual”, a declarat Boldijar. 

“Preferă să stea pe ajutorul social, să trăiască din acele alocaţii. Şi numărul lor se înmulţeşte, pentru că si copiii lor, neavând educaţie tot la ajutoare vin la majorat. Cine să le dea educaţie? Ăia care stau în faţa cârciumii toată ziua? " Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR

×
Subiecte în articol: criza forta de munca