x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza motorinei colorate:Distribuitorii de carburanţi vor putea prezenta pentru conformitate un certificat emis de producătorul colorantului

Criza motorinei colorate:Distribuitorii de carburanţi vor putea prezenta pentru conformitate un certificat emis de producătorul colorantului

01 Feb 2016   •   21:17
Criza motorinei colorate:Distribuitorii de carburanţi vor putea prezenta pentru conformitate un certificat emis de producătorul colorantului
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Operatorii economici pot veni cu dovada faptului că substanţele utilizate pentru colorarea şi marcarea produselor energetice sunt conforme cu prevederile din Codul fiscal şi normele metodologice prin prezentarea unui certificat emis de producătorul acestora, nu doar prin prezentarea unui certificat emis de un laborator acreditat conform standardului ISO 17025, în România sau în alt stat membru UE, potrivit proiectului de act normativ pentru modificarea Hotărârii Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii privind Codul fiscal.

"Ministerul Finanţelor Publice propune completarea condiţiilor pe care operatorii economici trebuie să le îndeplinească pentru a putea comercializa coloranţi şi marcatori pentru motorină, precum şi pentru păcură şi produse asimilate acesteia din punct de vedere al nivelului accizelor. În acest sens, a fost elaborat un proiect de act normativ pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Astfel, operatorii economici pot veni cu dovada faptului că substanţele utilizate pentru colorare şi marcare sunt conforme cu prevederile din Codul fiscal şi normele metodologice prin prezentarea unui certificat emis de producătorul acestora, nu doar prin prezentarea unui certificat emis de un laborator acreditat conform standardului ISO 17025, în România sau în alt stat membru UE", se menţionează într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP), remis luni AGERPRES.

Potrivit sursei citate, astfel, operatorii economici au mai multe opţiuni în ce priveşte conformarea la condiţiile impuse de legislaţie privind substanţele de marcare şi colorare a produselor energetice.

Referitor la substanţele pentru colorarea produselor energetice, normele metodologice au precizat formula chimică şi numărul CAS (standardul internaţional de înregistrare şi identificare unic) al substanţelor prevăzute în Codul Fiscal ce trebuie utilizate, precum şi modul în care operatorii economici ce comercializează coloranţi trebuie să se înregistreze la autoritatea vamală.

"Întrucât comercializarea păcurei şi a produselor asimilate acesteia nu poate fi efectuată fără ca produsul să fie colorat şi marcat corespunzător, iar în cazul motorinei, aceasta nu poate fi comercializată într-un scop scutit de accize fără a fi marcată şi colorată, s-a ajuns la un blocaj semnalat de operatorii economici care comercializează aceste produse. Prin prezentul proiect de Hotărâre de Guvern se urmăreşte atât deblocarea situaţiei existente, cât şi fluidizarea acestei activităţi în viitor", subliniază MFP, în comunicat.

×