x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza, spaima multinaţionalelor

Criza, spaima multinaţionalelor

de Vali Blanaru    |    13 Mai 2009   •   00:00
Criza, spaima multinaţionalelor
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Criza economică din România îi va afecta inclusiv pe angajaţii companiilor multinaţionale. 62% dintre aceştia se tem că vor rămâne fără locuri de muncă, 51% dintre ei se aşteaptă să le scadă salariul, în timp ce 58% consideră că le va fi afectată puterea de cumpărare.



41% dintre românii care lucrează în multinaţionale sunt deja afectaţi direct de criza economică, potrivit studiului "Comportamentele salariaţilor din multinaţionalele din România", realizat de PES Activists România. 52% dintre români nu se tem de efectele crizei economice, în timp ce 7% nu ştiu încă ce efecte va avea aceasta asupra lor.

SCAD VENITURILE
Viitorul familial a 41% dintre români va fi afectat de criza economică. Totuşi, potrivit sondajului, 53% dintre români nu vor avea probleme în familie, în timp ce 6% nu pot aprecia încă efectele crizei. Atunci când vine vorba despre viitorul profesional, 46% dintre români consideră că le este pus în pericol, în timp ce 51% nu au prea multe emoţii în această privinţă. "Majoritatea salariaţilor din multinaţionale se tem că vor rămâne fără loc de muncă: 62% se aşteaptă să-şi piardă jobul şi doar 35% consideră că nu au de ce să-şi facă griji în această privinţă. Mai mult, studiul arată că 51% dintre angajaţi se aşteaptă la scăderea salariului, în timp ce doar 40% consideră că nu vor avea astfel de probleme", spune Victor Negrescu, preşedintele PES Activist. Şi puterea de cumpărare va fi dramatic afectată în cazul a 58% dintre angajaţii multinaţionalelor. Doar 38% se aşteaptă să aibă aceleaşi venituri ca înainte de declanşarea crizei economice, în timp ce 4% nu s-au gândit încă ce le va aduce ziua de mâine. Majoritatea angajaţilor din multinaţionale (63%) se aşteaptă ca firmele la care lucrează să suspende primele şi tichetele de masă, în timp ce doar 31% rămân optimişti în continuare.

FĂRĂ CUMPĂRĂTURI NOI

Criza îi face pe majoritatea românilor să renunţe la achiziţia de noi bunuri. 73% dintre români consideră că vor avea dificultăţi atunci când vor cumpăra obiecte de folosinţă îndelungată şi doar 15% consideră că nu vor avea probleme. De altfel, păstrarea actualului loc de muncă pare a fi principala preocupare a românilor. În cazul în care compania la care lucrează le va cere acest lucru, 62% dintre participanţii la sondaj sunt dispuşi să renunţe la anumite drepturi salariale, cum ar fi plata orelor suplimentare, plata concediului sau sunt dispuşi chiar la scăderea salariului. Doar 31% din angajaţi nu sunt dispuşi la astfel de concesii, în timp ce 7% nu şi-au pus încă această problemă. Locul de muncă sigur este cu atât mai important cu cât 53% dintre angajaţii multinaţionalelor nu au nici o soluţie de supravieţuire în cazul în care îşi vor pierde jobul. Doar 29% dintre angajaţi au o soluţie alternativă dacă şi-ar pierde locul de muncă, în timp ce 18% nu s-au gândit încă ce vor face în această situaţie. Angajaţii multinaţionalelor nu se aşteaptă la protecţie din partea statului în cazul în care angajatorii îi vor da afară sau le vor micşora în mod arbitrar veniturile. 83% dintre paricipanţii la sondaj cred că statul român nu îi va proteja, 9% speră într-o intervenţie pozitivă din partea instituţiilor statului, iar 8% nu au nici cea mai vagă idee cum vor proceda dacă se vor afla în această situaţie. Studiul a fost realizat în luna aprilie pe un eşantion reprezentativ de 1.021 de persoane care au răspuns la întrebări.

Val de disponibilizări
Temerile angajaţilor sunt îndreptăţite dacă ţinem cont că peste 30% dintre companiile private din România vor face disponibilizări în 2009 pentru a reduce costurile. Mai mult, 41% dintre companii şi-au programat pentru acest an un buget de salarii mai mic ca urmare a evoluţiei negative a economiei, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare Hewitt Associates. Pentru a reduce din cheltuieli, companiile aleg în primul rând să nu mai facă angajări, 52,4% dintre cei chestionaţi recunoscând că nu vor mai face recrutări, şi să îngheţe salariile, modalitate indicată de 49% dintre intervievaţi. La reduceri de personal vor recurge 32,7% dintre firmele chestionate, în timp ce doar 8,2% au în vedere scăderea salariilor managementului, procent similar cu cel cu care vor să reducă remuneraţiile tuturor angajaţilor în perioada imediat următoare.

×
Subiecte în articol: economic