x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cruciada alambicului - Cazanele de tuica trebuie declarate la fisc

Cruciada alambicului - Cazanele de tuica trebuie declarate la fisc

de Florina Zainescu    |    15 Ian 2007   •   00:00
Cruciada alambicului - Cazanele de tuica trebuie declarate la fisc

Romanii care au in batatura cazane de tuica nu se inghesuie sa le inregistreze la Fisc, desi risca sa-si piarda dreptul de a vinde tarii.

Noul Cod Fiscal le cere taranilor si orasenilor proprietari de alambicuri sa depuna, pana la sfarsitul lunii ianuarie, solicitarile de inregistrare a "instalatiilor" lor la administratiile financiare. De asemenea, trebuie sa estimeze productia de tuica sau rachie pe care o vor obtine si, daca aceasta depaseste 50 de litri pe an, sa plateasca accize. Cum stam la ora actuala? Micii producatori se plang si nu se grabesc sa-si declare cazanele.

PROTEST. Oamenii se plang ca in conditiile in care acciza este de 6,63 de lei/litru mai trebuie sa plateasca si procesatorului 10 lei, tuica ajunge mai scumpa decat cea din magazin. "Taranii o sa produca tuica pe ascuns, ca inainte de Revolutie, pentru ca oricum nu-si permit sa se inregistreze si sa plateasca toate taxele catre stat", a declarat Gheorghe Ciocan, presedintele Asociatiei Producatorilor de Palinca Tara Oasului, citat de NewsIn. "L-am intrebat pe Sebastian Vladescu ce lege din lume permite unui inspector sa intre in casa unei babe, sa verifice cata palinca produce si sa-i ia banii. Exista si varianta ca baba sa nu comercializeze bautura, ci sa o bea singura sau sa se spele cu ea pe cap", a adaugat si Cornel Muresan, vicepresedintele Asociatiei.

SITUATIE. Nici un botosanean nu este autorizat pentru desfacerea de bauturi alcoolice ca producator individual. "Nu avem nici o autorizatie de acest fel. Poate de acum inainte, fiindca, potrivit legii, si cei care fabrica tuica pentru consumul propriu vor trebui sa declare la autoritatea teritoriala fiscala cantitatea pe care estimeaza ca o vor produce", au declarat surse din Directia Generala de Finante Publice (DGFP) Botosani. Nici oltenii nu si-au declarat cazanele la Fisc.

FUNCTIONARI STUDIOSI
"Deocamdata am instruit echipele de la cele cinci unitati fiscale din judet", a declarat Maria Saran, purtatorul de cuvant al DGFP Iasi. Taranii vor mai fi pasuiti cateva saptamani inainte de a le fi luate la puricat cazanele. "Mai intai trebuie sa ne familiarizam cu legislatia comunitara, cu accizele si TVA percepute prin noul Cod Fiscal. Am primit de la comisariatul general un suport de curs, un fel de transpunere a legislatiei in forma academica", a declarat comisarul-sef Marian Bosianu. In Dolj, numaratoarea cazanelor de tuica va incepe, probabil, la sfarsitul lunii. "Deocamdata ne uitam peste noile schimbari din toate legile fiscale si ne adaptam. Oricum, avem tematici mult mai importante, dar si aceasta este una dintre responsabilitatile noastre", a declarat Silviu Dumitru, seful Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj.

×
Subiecte în articol: economic tuica