x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cu cât scad veniturile după relaxarea fiscală. Cine câştigă şi cine pierde din impozitarea muncii, în 2016

Cu cât scad veniturile după relaxarea fiscală. Cine câştigă şi cine pierde din impozitarea muncii, în 2016

de Alina Botezatu    |    Daniela Ivan    |    29 Iun 2015   •   12:48
 Cu cât scad veniturile după relaxarea fiscală. Cine câştigă şi cine pierde din impozitarea muncii, în 2016
Sursa foto: Elena Elisseeva

Persoanele care pe lângă salariu mai au şi alte surse de venit, cum ar fi un apartament închiriat, un contract de drepturi de autor sau obţin dividende de la o firmă, vor pierde 10,5% din banii câştigaţi în afara seviciului de bază în urma introducerii contribuţiei la pensie (CAS) pe orice venit. Salariaţii care nu obţin bani decât dintr-un contract de muncă nu vor fi afectaţi în niciun fel.

Noul Cod Fiscal aduce schimbări importante în fiscalitatea muncii pentru cei care nu obţin bani din salarii, ci din activităţi independente, ca persoane fizice autorizate sau din activitatea unei microfirme. Şi câştigurile din închirieri de bunuri, dividende sau depozite bancare vor fi taxate cu CAS de 10,5% şi CASS de 5,5%.

PFA-urile sunt cele mai afectate de noile impozite


Persoanele fizice autorizate vor plăti contribuţii sociale, CAS (pensii) şi CASS (sănătate), pentru toate veniturile obţinute, nu ca acum, când nu achită contribuţia la pensii dacă persoana care deţine PFA este şi angajată cu contract de muncă la o altă companie. Asta înseamnă că de anul viitor, persoanele fizice autorizate vor lăsa la stat cu 10,5% mai mult decât acum.
Din calcule reiese că la un venit brut de 1.000 de lei, un astfel de PFA va plăti, de la anul, cu 118 lei mai mult, potrivit EY Romania.
Microîntreprinderile sunt avantajate
Spre deosebire de restul firmelor, microîntreprinderile (firmele cu venituri de sub 65.000 de euro) achită, ca şi până acum, un impozit de 3% pe venit. Cele mai avantajate vor fi start-up-urile care vor achita doar 1% din venituri timp de doi ani, dacă vor fi active minimum patru ani şi vor avea cel puţin un angajat. Pe lângă aceste cote, proprietarul microîn­treprinderii va achita un impozit de 5% pe dividende, CASS-ul aferent acestora de 5,5% și CAS-ul de 10,5%.

Profesiile liberale, de la caz la caz


Cei care obţin bani din drepturi de autor, închirieri de bunuri sau orice alte activităţi independente au primit o veste bună şi una rea. Vestea bună este că cheltuielile personale pot fi deduse în limita unei cote de 40% din venitul brut. În prezent, această cotă este de 25%. Asta înseamnă că cine câştiga de exemplu, 1.000 de lei, plătea până acum impozite şi taxe numai pentru 800 de lei. De anul viitor va plăti numai pentru 600 de lei, restul banilor se consideră că sunt necesari pentru a-şi desfăşura activitatea. Vestea rea este că toate veniturile din drepturi de autor şi orice alte activităţi independente, inclusiv închirieri de imobile, vor fi taxate cu CAS de 10,5% din suma rămasă să fie impozitată, după ce se scad aceste deduceri. Şi asta indiferent dacă cel care reali­zează aceşti bani plăteşte CAS în cadrul unui contract de muncă. Dacă ţinem cont de cele două schimbări, calculele arată că acum cine câştigă 1.000 de lei rămâne în mână cu 836 de lei, iar de anul viitor va rămâne cu 800 de lei. Datele sunt valabile numai pentru situaţia în care persoana în cauză are şi un contract de muncă.

Cum demonstrezi că eşti independent

Activitatea unei persoane fizice va fi considerată indepen­dentă, de la 1 ianuarie 2016, doar dacă va îndeplini cel puţin patru din cele şapte criterii obligatorii, se scrie în noul Cod fiscal, adoptat săptămâna trecută de deputaţi.
- Persoana fizică este liberă să aleagă locul şi modul de desfăşurare a activităţi i , precum şi programul de lucru.
- Persoana fizică poate desfăşura activitatea pentru mai mulţi clienţi.
- Riscurile activităţii şi le asumă persoana fizică.
- Persoana fizică face parte dintr-un corp sau dintr-un ordin profesional.
- Persoana fizică îşi folos­eşte capacitatea intelectuală sau prestaţia fizică.
- Pentru realizarea activi­tăţii, persoana fizică îşi utilizează propriul patrimoniu.
- Persoana fizică poate desfăşura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terţe persoane.

×