x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cu FMI în coastă, Valea Jiului dă în clocot

Cu FMI în coastă, Valea Jiului dă în clocot

de Andreea Stroe    |    20 Mai 2015   •   15:36
Cu FMI în coastă, Valea Jiului dă în clocot
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Minerii din Valea Jiului ameninţă cu ample proteste de stradă. Situaţia financiară a Complexului Energetic Hunedoara este dezastruoasă, iar aproximativ 4.000 de mineri se aşteaptă să-şi piardă locurile de muncă. O nouă bombă socială este pe cale să fie amorsată în Vale.

În Vale, oamenii, fie că lucrează în subteran sau nu, se uită cu înfrigurare la „micul licurici” de la București. Sunt cu toții la mâna Guvernului, pentru că dispariția, așa cum s-ar vrea, a exploatărilor, ar însemna și falimentul economic al zonei. Se vorbește din nou de concedieri, iar din informațiile care vin dinspre Guvern, din cei 6.520 de mineri, mai bine de 4.000 ar trebui să fie concediați.

Vineri, 22 mai, la Petroșani, mineri, profesori, studenți, ies în stradă pentru a întreba capetele luminate din Guvern ce strategie au pentru salvarea locurilor de muncă. Situația CE Hunedoara este critică, iar insolvența pare inevitabilă.

„Așteptăm discuțiile cu FMI zilele acestea. Va fi un program de restructurare. Vom angaja o firmă de consultanță, potrivit solicită¬rilor CE pentru aceste concedieri”, spune Constantin Jujatu, directorul CEH. Toate acestea sunt cuvinte care nu sună bine pentru liderul sindicatului Muntele, Petre Nica.

„Restructurarea asta ar însemna ca cele două termocentrale, Deva și Paroșeni, să intre sub tutela administrațiilor locale. Instantaneu ar fi concediați aproximativ 1.000 de angajați. Iar exploatările miniere ar trebui doar să livreze spre aceste termocentrale care dau agent termic în Vale la un preț social. Pentru minerit asta înseamnă insolvență și faliment. Cine e de vină pentru situația mai mult decât critică în care ne af lăm? Noi vrem restructurare și vom depune planul nostru la Guvern. Optimizarea ar fi cuvântul de ordine. Din sistem să plece cei ce nu au expertiză, să vină cei ce știu cu ce se mănâncă mineritul”, susţine Petre Nica.

Toți știu că lucrurile se mișcă în Vale doar pentru că sunt salarii. Iar cele ale minerilor nu sunt de neglijat. Dacă aceste salarii dispar cu miile, se evaporă și afacerile din zonă.
 

×
Subiecte în articol: valea jiului FMI proteste mineri minerit