x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cu porcul in UE - Taranii trebuie sa isi faca microferme comerciale

Cu porcul in UE - Taranii trebuie sa isi faca microferme comerciale

12 Feb 2007   •   00:00
Cu porcul in UE - Taranii trebuie sa isi faca microferme comerciale

Taranii care cresc porci in batatura nu mai au voie sa vanda carnea sau alte "roade" obtinute din taierea acestora. Pentru a-i vinde vii, ei trebuie sa-si faca microferme.

Potrivit Programului strategic privind monitorizarea, controlul si eradicarea pestei porcine clasice in Romania, elaborat de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (ANSVSA) si publicat in Monitorul Oficial la 12 decembrie 2006, taranii care cresc porci in batatura nu mai au voie sa vanda carnea sau alte "roade" obtinute din taierea lor. Cei care incalca aceasta regula risca sa fie amendati cu 5.000-10.000 de lei.

AUTOCONSUM. In plus, Programul prevede ca gospodarii nu mai au voie sa vanda nici porci vii decat in anumite conditii. Astfel, ANSVSA a prevazut un sistem de crestere potrivit caruia taranii trebuie sa aleaga intre a-si declara gospodaria exploatatie nonprofesionala pentru consum familial sau exploatatie nonprofesionala - microferma comerciala.

In prima categorie se incadreaza gospodariile in care exista pana la trei porci, exclusiv pentru ingrasat, destinate consumului familial. Cei care au o astfel de exploatatie nu au voie sa vanda nici carne de porc, nici godacul viu. Amenda este de 5.000-10.000 de lei pentru incalcarea primei interdictii si de 1.000-2.000 de lei noi in cazul celei de-a doua.

PE PIATA. Cei care au insa mai multi porci si vor sa castige si un ban de pe urma lor trebuie sa se "privatizeze" si sa isi transforme "batatura" in exploatatie nonprofesionala - microferma comerciala. Conditii: sa aiba pana la 20 de porci, din care maximum doua scroafe pentru reproductie, sa fie autorizate sanitar-veterinar, identificate printr-un cod si inregistrate in baza de date a "autoritatilor competente". Doar asa porcii din gospodarie vor putea fi vanduti - vii - insa doar pe piata locala.

BIOSECURITATE. Pe langa diferentele de statut juridic, regulile de biosecuritate sunt mai stricte pentru microferme decat pentru exploatatiile "de autoconsum". In cazul primelor, taranii trebuie sa le asigure godacilor adaposturi din materiale, care sa permita curatarea si dezinfectia facila. In plus, ei trebuie sa dispuna si de echipamente pentru spalarea si dezinfectia adaposturilor, mentinute in stare corespunzatoare de intretinere si functionare. De asemenea, trebuie sa amenajeze spatii pentru asigurarea conditiilor de filtru sanitar-veterinar - astfel incat cei care intra sa se poata spala si schimba de hainele de strada - , pentru depozitarea furajelor, livrarea porcinelor, curatarea si dezinfectia mijloacelor de transport si pentru eliminarea cadavrelor de animale, a dejectiilor si a deseurilor animaliere. Ei nu au voie sa-si hraneasca porcii cu deseuri alimentare sau menajere neprocesate ori care constituie risc pentru sanatatea acestora. Si trebuie sa tina un registru cu date despre miscarea efectivului de porcine din dotare.
×
Subiecte în articol: economic