x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cu un pas în viitor: peste 26.000 de români au locuinţe cu panouri solare. Vezi care ţări ne-au luat-o înainte

Cu un pas în viitor: peste 26.000 de români au locuinţe cu panouri solare. Vezi care ţări ne-au luat-o înainte

de Daniel Ionaşcu    |    17 Noi 2011   •   12:25
Cu un pas în viitor: peste 26.000 de români au locuinţe cu panouri solare. Vezi care ţări ne-au luat-o înainte

Putin peste 26.000 de locuinte erau dotate in Romania cu panouri solare la inceputul acestui an, tara noastra aflandu-se sub nivelul Bulgariei, potrivit calculelor realizate de Ariston Thermo Romania pe baza lansarii celui mai nou studiu al Federatiei Europene a Industriei de Panouri Solare (ESTIF).

Datele mai arata ca in Ungaria, numarul locuintelor ce dispun de astfel de sisteme trece de 37.500, in timp ce in Cehia este de peste 77.000. Polonia ajunge la 164.000 de locuinte ce au instalate panouri solare. Germania se afla in topul clasamentului, cu peste 2,75 milioane de locuinte dotate cu panouri solare, urmata de Grecia, cu un numar de 1,36 milioane, si Austria, cu 770.000 de astfel de locuinte.

In urmatorii doi ani numarul se va dubla in tara noastra, ajungandu-se la 50.000 de sisteme datorita prelungirii programului Casa Verde, recuperand astfel diferenta de volum comparativ cu pietele europene.

'Avand in vedere ca inaintea demararii celor trei programe circa 20.000 de locuinte erau dotate cu panouri solare, finantarile guvernamentale din perioada 2010 – 2012 vor da posibilitatea majorarii acestui numar la circa 50.000 ', a declarat Catalin Draguleanu, director de vanzari al companiei.

El a subliniat insa ca achizitia si montajul efectiv al panourilor solare obtinute prin intermediul Programului Casa Verde sufera o decalare din cauza duratei procesului de aprobare, dar si a perioadei de un an pentru implementare.

Cerere mare pentru Casa Verde

Conform informatiilor furnizate de catre reprezentantii Administratiei Fondului pentru Mediu, in 2010, in cadrul programului privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire - Casa Verde, au fost depuse circa 18.400 de dosare de finantare, 16.100 fiind aprobate. Dintre acestea, la mijlocul lunii august 2011, erau depuse spre decontare 7.500 cereri, in timp ce peste 5.400 au fost deja decontate.

In cadrul sesiunii desfasurate in perioada 1 iunie – 15 iulie 2011, a fost inregistrat la Administratia Fondului pentru Mediu un numar de circa 24.000 cereri de finantare ce se traduc printr-o suma cu 40 de milioane de lei peste cea prevazuta in buget, care in acest an este de 100 milioane de lei.

'In privinta suprafetei panourilor solare, potrivit ESTIF, clasamentul se mentine. Romania si Bulgaria au o suprafata de circa 105.000 mp. In Germania, aceasta este 13,8 milioane mp, iar in Grecia ajunge la peste 4 milioane mp', a mai afirmat Catalin Draguleanu. El a adaugat ca numarul foarte mare de locuinte dotate cu panouri solare in Germania se datoreaza programelor guvernamentale de subventionare a achizitiei de astfel de sisteme demarate in urma cu mai mult de 7 - 8 ani.

Ce cumpara nemtii, ce vor grecii

In ceea ce priveste obiceiurile de achizitie ale germanilor, acestia opteaza preponderent pentru sistemele cu tuburi vidate si circulatie fortata ce au avantajul de a capta energia solara chiar si in zonele cu clima aspra si expunere redusa la lumina.

In Grecia numarul mare de locuinte ce au panouri solare este determinat de pozitionarea geografica ce confera un grad ridicat de expunere solara. In acest caz insa, grecii aleg sistemele de panouri solare cu circulatie naturala, acestea dand dovada de un randament ridicat in conditiile climatice locale.

Romanii se uita doar la bani, dar curand nu va mai fi asa

In ceea ce priveste comportamentul de achizitie al romanilor, Catalin Draguleanu este de parere ca lansarea programului Casa Verde in 2010 a adus schimbari majore, cei mai multi dintre romani fiind tentati mai degraba sa se incadreze in limita maxima subventionata de stat, de 6.000 de lei, orientandu-se catre sisteme cu circulatie naturala. Acest tip de sisteme au boilerul pozitionat in exterior, foarte aproape de colectorul solar, avand astfel pierderi de caldura, aplicabilitate limitata si durata de utilizare redusa.

“Alegerea acestui tip de sisteme a fost determinata de pretul scazut, in ciuda dezavantajelor pe care le prezinta. Sistemele solare cu circulatie naturala nu au capacitatea necesara de a asigura apa calda menajera in anumite perioade ale anului, precum primavara sau iarna, cand gradul de insorire scade', a explicat Catalin Draguleanu.

El considera ca in perioada urmatoare romanii se vor indrepta spre acest tip de sisteme, din dorinta de a nu depasi subventia oferita de Guvern.

Pretul sistemelor cu circulatie naturala variaza intre 3.000 lei si 6.000 de lei. Spre deosebire, sistemele solare automatizate cu circulatie fortata, care pot asigura necesarul de apa calda menajera de-a lungul intregului an, pot avea preturi de pana la 10.000 lei.

×