x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Culmea turismului: Litoralul românesc, mai ieftin decât cel grecesc

Culmea turismului: Litoralul românesc, mai ieftin decât cel grecesc

de Elena Stan    |    10 Sep 2014   •   21:21
Culmea turismului: Litoralul românesc, mai ieftin decât cel grecesc
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Intact Images
România se află pe locul patru în topul celor mai ieftine destinaţii din Europa, în funcţie de preţul produselor alimentare/nealimentare de uz comun.

Cele mai ieftine destinaţii de vară din Europa sunt Bulgaria, Spania şi Turcia din punct de vedere al coşului de vacanţă, potrivit unui studiu realizat de Post Office Travel Money. Coşul de vacanţă analizat include o masă pentru doi adulţi (trei feluri de mâncare şi o sticlă de vin local), un pahar de vin, un pachet de ţigări, o sticlă de bere locală, o apă minerală de 1,5 litri, o ceaşcă de cafea servită la o cafenea, o sticlă de suc şi o cremă de protecţie solară cu factor 15.

Deşi România nu a fost introdusă în acest studiu, reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) au introdus preţurile practicate în staţiunea Neptun, şI au clasat România pe locul patru în acest top. "Creşterea taxelor, a preţului combustibilului, gazelor şi energiei, dar şi lipsa măsurilor de susţinere a turismului au făcut ca în România valoarea coşului de vacanţă să crească. România este o destinaţie turistică de litoral cu preţuri medii de vacanţă, aflată într-un top al celor mai ieftine destinaţii de acest fel din Europa pe locul patru, în urma competitorilor Bulgaria, Spania şi Turcia, dar înaintea Greciei, Croaţiei şi Franţei", se arată în comunicatul FPTR. Astfel, după calculele FPTR, România ocupă locul patru, în urma celor trei ţări, cu un coş mediu de vacanţă de 41,3 euro. Patronatul a luat în calcul staţiunea Neptun, recunoscută pentru preţurile mici. În urma analizei acestor date s-a constat că Bulgaria este cea mai ieftină destinaţie, potenţialii turişti suportând un cost total al coşului de vacanţă zilnic de 38,46 de euro, iar la polul opus considerată drept cea mai scumpă destinaţie de petrecere a vacanţei este Italia (staţiunea Sorrento), unde turiştii vor cheltui 80,89 de euro pentru aceleaşi bunuri şi servicii.

Străinii nu ştiu cât de ieftină este România
"România, ca destinaţie turistică poate fi considerată în continuare un chilipir pentru turiştii străini, unde aceleaşi produse costă 41,31 de euro, însemnând o economie de 7,06 euro faţă de următoarea clasată, Grecia. }inând cont de aceste aspecte, putem spune că nu preţurile sunt cele care împiedică turiştii străini să vină în România, ci faptul că nu se ştie că ţara noastră este o destinaţie ieftină de petrecere a concediilor", se arată în comunicatul FPTR. Coşul de vacanţă în Spania ajunge la 39,14 euro, în Turcia, la 40,87 euro, în Croaţia, la 62,78 euro, în Franţa, la 63,97 euro, iar în Egipt, la 72,42 euro. Potrivit reprezentanţilor FPTR, pentru majoritatea românilor vacanţa în propria ţară rămâne un lux, din cauza puterii scăzute de cumpărare. Cei 1,71 milioane de turiştri străini care au vizitat anul trecut România, majoritatea în interes de afaceri, au cheltuit 4,79 miliarde lei (1,08 mld.euro), cea mai mare pondere fiind deţinută de sumele alocate pentru cazare, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). 

×